Унгарските опозиционни партии внесоха в понеделник предложение за свикване на

...
Унгарските опозиционни партии внесоха в понеделник предложение за свикване на
Коментари Харесай

Унгарската опозиция иска извънредно заседание на парламента за кандидатурата на Швеция за НАТО

Унгарските опозиционни партии внесоха в понеделник предложение за привикване на изключителна сесия на Народното събрание на 5 февруари за одобрение на молбата на Швеция за присъединение към НАТО.

Унгария е единствената страна в 31-членния атлантически съюз, която към момента е утвърдила молбата на Швеция.

Турският парламент утвърди присъединението на Швеция към   НАТО, като по този метод Стокхолм се приближи до 32-рия член на Алианса.

" Нашето предложение беше изпратено до представителя. Сега въпросът е дали 135 мъже ще бъдат задоволително смели да се появят ", сподели Зита Гурмай, народен представител от опозицията, пред Ройтерс.

Гурмай имаше поради дали членовете на Народното събрание от ръководещата партия Фидес и техните християндемократически съдружници ще гласоподават за предлагането, което би повишило възможностите му за триумф.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, сподели предходната седмица, че ще призове депутатите да одобрят при първа допустима опция.

Но ръководителят на Народното събрание Ласло Ковер сподели, че няма неотложност за някакво изключително деяние за одобрение на присъединението на Швеция към НАТО и допусна, че опитите на опозицията за спомагателна сесия евентуално ще се провалят.

Парламентът на Унгария сега не заседава, само че шефът на НАТО Йенс Столтенберг сподели предишния петък, че чака присъединението на Швеция в края на февруари, откакто се събере още веднъж.

Премиерите на Швеция и Унгария ще се срещнат в четвъртък на срещата на върха на водачите на Европейския съюз в Брюксел.
 Унгария подготвена да пусне помощта за Украйна
Унгария подготвена да пусне помощта за Украйна

Главният политически асистент на Орбан алармира готовноста си в понеделник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР