Унгария ще блокира както началото на преговорите за членство на

...
Унгария ще блокира както началото на преговорите за членство на
Коментари Харесай

Унгария няма да подкрепи нито финансовата помощ за Украйна, нито преговорите за присъединяването ѝ към ЕС

Унгария ще блокира както началото на договарянията за участие на Украйна в Европейския съюз (ЕС), по този начин и финансовата помощ за страната. Това сподели министър-председателят на страната Виктор Орбан при идването си на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел .

Новината идва на фона, която не докара до мечтаните резултати във войната против Русия и от последните месеци. Същевременно финансова помощ за Киев от Съединени американски щати е блокирана от републиканците в американския Конгрес и също е под въпрос.

" Няма причина в този момент да преговаряме за участието на Украйна ", сподели Орбан в четвъртък. Той изиска този въпрос да бъде обсъждан, откакто предварителните условия за присъединение бъдат изпълнени от украинците.

Освен началото на договарянията Орбан ще блокира и отпущането на финансова помощ от бюджета на Европейски Съюз в размер на 50 милиарда евро за Киев.

В сряда, преди срещата, Европейската комисия (ЕК) възвърне достъпа на Унгария до 10,2 милиарда евро под формата на средства за възобновяване, откакто през 2022 година за страната поради опасения за корупция.

В края на ноември Европейската комисия (ЕК) размрази първите от фондовете за възобновяване на страната след пандемията от ковид. С това Европейска комисия се опита да убеди Унгария да отдръпна ветото за помощта за Украйна.

" Ако Украйна не получи поддръжка от Европейски Съюз и Съединени американски щати, тогава (руският президент Владимир) Путин ще завоюва ", сподели ирландският министър-председател Лео Варадкар при идването си на срещата на върха.

В навечерието на срещата на върха украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е направила нужните политически промени, с цел да получи зелена светлина за присъединение към Европейски Съюз и прикани Блока да съблюдава уговорките си.

През ноември Европейска комисия да стартират договаряния за присъединение на Украйна. Още при започване на декември обаче Орбан заяви, че на това решение.

Виктор Орбан ръководи Унгария от над 10 години . Той поддържа близки връзки с Русия даже и след началото на войната ѝ в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР