Унгария изглежда прекалява: тя противоречи на колективния Запад по въпроси,

...
Унгария изглежда прекалява: тя противоречи на колективния Запад по въпроси,
Коментари Харесай

Виктор Орбан започна голяма игра

Унгария наподобява прекалява: тя опонира на груповия Запад по въпроси, които са най-важни за него, и заплашва да спре финансовата поддръжка за Украйна от Европейски Съюз. В същото време Будапеща признава властта на Александър Лукашенко в Беларус и приготвя посещаване на шефа на външното министерство в Москва. Какво прави министър председателят Виктор Орбан?

През последните дни Будапеща води дейни военни дейности на дипломатическия фронт – както в офанзива, по този начин и в защита. Неговите съперници са управлението на политически съюзи, на които самата Унгария наподобява член: Европейският съюз и НАТО.

По принцип в това няма нищо ново. Унгарският министър председател Виктор Орбан е считан в Брюксел за „ извънредно дете “ на европейското семейство по доста аргументи. Една от главните е, че Будапеща не е в крайник във външната политика: тя се отнася внезапно скептично към поддръжката на ВСУ борбата с Русия, войната на глобите и така нататък

Но в този момент унгарците са някак изключително дейни - и провокациите, които слагат пред своите " върли съдружници " на Запад, станаха изключително доста. В петък Орбан назова спора в Украйна „ славянска братска война “, което е в несъгласие с припева на Европейски Съюз и НАТО. Но не е единствено това.

Първо, само че не най-важното, Унгария безшумно призна Александър Лукашенко за законен президент на Беларус. Позицията на страните от Европейски Съюз и НАТО е, че те не прекъсват публично дипломатическите връзки с Беларус, а се преструват, че страната има някакво друго държавно управление. Но предходната седмица унгарският дипломат в Беларус Зита Илона Бенчик връчи акредитивните си писма на президента Лукашенко.

От една страна, това е нещо като протокол. От друга страна, от началото на митингите през 2020 година представителите на западните страни не са създали това, като че ли са чакали Светлана Тихановская да влезе в Минск на раменете на демократичната съпротива. За унгарците тази полемика към този момент е затворена, двусмислената позиция е отстранена: президентът на Беларус е точно Лукашенко.

Второ, унгарският парламент към момента бави ратификацията, нужна за присъединението на Швеция към НАТО. Уж Брюксел реши сходен проблем с турския водач Реджеп Ердоган (въпреки че в последно време Анкара още веднъж стартира да се активизира), само че унгарците не престават да протакат и не посочват съответни дати. Дори аргументите за такова неуважително държание към формалните съдружници не се показват с извинения като „ в този момент не е най-хубавото време за обостряне и бързане “ или „ Народното събрание има по-належащи проблеми “.

Трето, Орбан в последната си тирада пред същия парламент съобщи, че Будапеща няма да поддържа Киев „ в никакъв аспект на интернационалните връзки “, „ до момента в който Украйна не възвърне правата на етническите унгарци, живеещи на нейна територия “ (тоест в Закарпатието).

Това също наподобява не е нова история: Киев забрани потреблението на маджарски език в разнообразни области (и най-много в образованието), дружно с потреблението на съветски - и не направи това през вчерашния ден. Оттогава Унгария, чиято конституция планува отбрана освен на жителите, само че и на всички етнически унгарци на планетата, блокира всички действия на Съвета Украйна-НАТО. И в този момент Орбан подвига залозите: към този момент не става въпрос за Съвета, а за всички „ аспекти на интернационалните връзки “.

Четвърто, кабинетът на Орбан съобщи, че Украйна към този момент няма да получава „ нито цент “ от Европейски Съюз, „ до момента в който страна-членка на Европейски Съюз не получи парите, на които има право “. Под тази „ страна-членка “ имаме поради, несъмнено, Унгария.

Става дума за средствата на Европейската комисия, които лишиха на Будапеща. За какво тъкмо са желали да ги похарчат, не е значимо за всички останали, значимата причина е: това са някакви наказания против държавното управление на Орбан за „ антиевропейско държание “ (формално за законите, признати от парламента).

Ако Европейска комисия смяташе, че няма способ против това, Орбан възразява - има. Промените в параметрите на бюджета, които се подреждат от Европейска комисия, би трябвало да бъдат утвърдени от всички страни от Европейски Съюз. Украйна е нашумяла и съгласно еврочиновници незабавна тематика, по тази причина унгарците я избраха, с цел да изнудват Брюксел - и отвориха европейските портфейли.

Всъщност този миг изяснява не всичко в държанието на Орбан, само че доста.

В случая с фигури като него външната политика е подчинена на въпросите на облагата. Строго видяно, това е знак за суверенна страна. По отношение на Украйна в Европа по-често следим напълно друга политика – която носи загуби на страните от Европейски Съюз и изгоди за Съединени американски щати.

Орбан се възпротиви. Сега Будапеща блокира концепцията за разширение на глобите против съветската нуклеарна енергетика, защото има печеливши планове с “Росатом ”. Нещо повече, той ще ускори съдействието с Руската федерация там, където това към момента е допустимо и преференциално, симптом за което е идното посещаване в Москва на външния министър на Унгария.

В най-лошия за “Росатом ” сюжет Орбан ще получи изключение за страната си в новия пакет от наказания на Европейски Съюз, както е правил и преди. Вероятно ще получи и полагащите се средства за Унгария от Брюксел. И участието на Швеция в НАТО ще се продава с облага. В неговия случай, както се споделя, е по-лесно да се даде, в сравнение с да му се изяснява за какво по този начин не би трябвало.

А фактът, че той набира скорост в опълчването си на глобалистите (т.е. тези, които считат, че унгарците би трябвало да живеят не както желаят, а както Брюксел иска), се изяснява с личностните черти на унгарския министър председател. Като умел и ненапълно популистки политик Орбан отдава огромно значение на това по какъв начин популацията реагира на неговите хрумвания и изявления.

В същото време упоритостите на Орбан не се лимитират до Унгария, унгарците и Европейския съюз. Той твърди, че е един от водачите на международния " закостенял поврат ". Сега, когато политиците и елементарните хора на Запад започнаха да се уморяват от лозунга „ ще подкрепим Киев каквото и да става “, Орбан крещи два пъти по-силно същите неща, които сподели преди година и година и половина.

Залогът на съперниците на Орбан на Запад е така наречен „ Пролетно-лятната контраатака на ВСУ “ се провали и унгарският министър председател в този момент чака самопризнание от рода на „ Вие бяхте прав “.

Той счита, че неговата визия набира известност в Европа като цяло. И желае да завоюва колкото се може повече политически точки от това.

Разбира се, може да се увлече прекалено много в тази игра: в случай че унгарският министър-председател в действителност стартира да се намесва в ползите на „ световното тресавище “, някак си ще намерят по какъв начин да се вършат с него. Орбан очевидно (и не без основание) чака следващата година Доналд Тръмп да завоюва президентските избори в Съединени американски щати, с който значително е съидейник (и по въпроса за Украйна).

Не че Тръмп ще стане покровител на Орбан. Самият Орбан от злокобно „ извънредно дете “ може да се трансформира във значим медиатор сред своенравния Тръмп и Европейската комисия, където съгласно приключване на информация в европейските медии намерено се притесняват от завръщането на ексцентричния милиардер в Белия дом.

Но даже и без Тръмп: наподобява, че след прочут брой години Орбан ще бъде наименуван гласът на разсъдъка в тежка военновременна Европа. И това няма да е надалеч от истината.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР