Унгария и Полша няма в скоро време да получат достъп

...
Унгария и Полша няма в скоро време да получат достъп
Коментари Харесай

Еврокомисията: Нарушенията на законноста трябва да струват пари

Унгария и Полша няма в скоро време да получат достъп до парите за възобновяване, които Европейски Съюз ще употребява за връщане към напредък и за рационализация след пандемията от ковид.

Това даде да се разбере вицепрезидентът на Европейската комисия за прозрачността и полезностите Вера Йоурова по време на годишната конференция на Европейския съвет за външна политика в Берлин в петък. " За мен нарушаването на върховенството на правото би трябвало да коства пари. И това ще стане следващата година, когато ще използван механизма за обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона ", сподели Йоурова.
Йоурова сподели, че диалозите с Будапеща и с Варшава по препоръчаните от тях през май проекти за възобновяване, които са предусловие за достъп до парите, не престават. В същото време тя съобщи, че комисията още не е получила " задоволително мощни задължения за значими промени " от Унгария, а Полша не е изпълнила трите условия - разформироване на дисциплинарната гилдия към Върховния съд, промяна на дисциплинарния режим за съдиите и възобновяване на работа на отстранените посредством него магистрати. Те бяха сложени по силата на решение на Съда на Европейски Съюз, за което през октомври.

Полша разчита на 36 милиарда евро, а Унгария - на 7.2 милиарда евро, от програмата на Европейски Съюз за възобновяване посредством Механизма за възобновяване и резистентност.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, който също взе участие в полемиката, съобщи, че Париж ще употребява новия механизъм за обвързване на финансирането със стандартите за върховенството на правото. Франция, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари, изчаква единствено окончателното решение на Съда на Европейски Съюз по новия инструмент, преди да го включи в дневния ред на европейските министри.

Бон добави, че до момента в който за Полша има късмет за реализиране на компромис поради сигналите, давани от държавното управление във Варшава, то парите за Унгария надали ще бъдат отпуснати преди парламентарните избори през април.

Френският метод

Френският държавен секретар съобщи, че председателството си слага като приоритет върховенството на правото и счита да придвижи всички процедури, в това число да форсира процеса по член 7 от Лисабонския контракт. Европейската комисия изиска Полша и Унгария да бъдат глобени посредством процедурата за систематични отклонения от върховенството на правото, надлежно за независимостта на правосъдната власт и за битката с корупцията и главните права. Дискусиите в съвета обаче вървят извънредно постепенно, защото няма единогласие сред страните по какъв начин да се напредне с процедурата, която може да докара до анулация на правото за присъединяване във вземането на решения за двете страни в Европейски Съюз.

Според Бон през последните две години Европейски Съюз е подценил значимостта на полезностите, защото е имало схващане, че всички страни членки ще ги следват. Заради това и съюзът не е имал подобаващи принадлежности, с цел да следи за съблюдаването им.

Той дефинира механизма, посредством който страни, които се отклоняват от законността, разделянето на управляващите и свободата на медиите, могат да бъдат лишени от финансиране, като " по-силен от всичко, което имахме до момента ".

В същото време Бон сподели, че Париж ще се опита да разбере за какво някои страни не се придържат към върховенството на правото, както и че условието за правда не е ориентирано към съответни страни, нито е борба сред Изтока и Запада.

" Ако не разберем за какво младите напущат източните страни и за какво националистите са мощни в някои страни, ще дадем повече пространство на националистите ", сподели Клеман Бон.

Унгария избегна нов скандал с Европейски Съюз

В понеделник френският президент Еманюел Макрон ще бъде в Будапеща за срещи с водачите на Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия, където по думите на Бон ще бъдат сложени " доста сложни въпроси ". Сред тях ще е предоставеното от унгарския министър председател Виктор Орбан леговище на някогашния македонски министър председател Никола Груевски.

В навечерието на визитата Будапеща избягна спомагателна ескалация на напрежението с Брюксел, като Конституционният съд на Унгария избегна решение по отношение на върховенството на правото на Европейски Съюз пред националното. Съдът се произнесе по искане на държавното управление, оспорващо, търсещи леговище в Унгария.

 Унгария разгласи, че няма да анулира рестриктивните мерки на правата на търсещите леговище в страната мигранти, откакто Съдът на Европейски Съюз ги разгласи за неотговарящи на европейското право
© Associated Press

Унгария разгласи, че няма да анулира рестриктивните мерки на правата на търсещите леговище в страната мигранти, откакто Съдът на Европейски Съюз ги разгласи за неотговарящи на европейското право

В петък висшият съд на Унгария съобщи, че държавното управление има право да ползва свои лични ограничения в области, в които Европейски Съюз към момента не е подхванал съответни стъпки за общо използване на разпоредбите на Европейски Съюз. Той обаче заобиколи сензитивния въпрос за това дали правото на Европейски Съюз има преимущество пред унгарското, заявявайки, че тълкуването на главния закон на Унгария не може да има за цел анулация на решение на европейски съд.

" Абстрактното пояснение на Основния закон (конституцията) не може да бъде предмет на преразглеждане на решението на Съда на Европейските общности, нито процедурата в сегашния случай обгръща разглеждането на върховенството на правото на Европейски Съюз ", се споделя в решението му, представено от " Ройтерс ".

Унгарски конституционни специалисти споделиха, че това на процедура значи, че държавното управление ще би трябвало да се съобрази с решението на европейските магистрати, само че началникът на кабинета на Орбан съобщи, че държавното управление се усеща целесъобразно и миграционната политика няма да се промени.

Гергели Гуляш сподели, че Будапеща ще продължи практиката си да приема молби за леговище единствено в посолството си в Сърбия и да връща назад всички незаконни мигранти на границата си със Сърбия.

" Нищо няма да се промени (по отношение на нашата миграционна политика), защото това решение на конституционния съд поддържа унгарската политика ", сподели той на конференция в отговор на въпрос.

Решението на полския парламентарен съд, че по въпроси, които не са характерна европейска подготвеност, провокира потрес и вълна от негативизъм към Варшава от страна на Европейски Съюз. че ще подаде правосъден иск пред висшия съд на Европейски Съюз, който може да завърши със значима санкция, както и да употребява останалите си оръжия, в това число прекъсване или ограничение на европейското финансиране.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР