Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на страните членки

...
Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на страните членки
Коментари Харесай

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и ковид-помощите

Унгария и Полша блокираха приемането от държавните управления на страните членки на Европейски Съюз на бюджета за 2021-2027 година и възстановителния фонд за 27-те страни от блока, тъй като той включва клауза, обвързваща достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона, заяви Шпигел онлайн. 

Постоянните представители на страните членки в Европейски Съюз заседаваха в Брюксел, с цел да утвърдят постигнатия компромис за пакета от 1,8 трлн. евро с Европейския парламент, само че не можаха да го сторят поради ветото на Варшава и Будапеща. Двете страни се съпротивляват поради новото изискване за върховенството на закона, което би трябвало да бъде обезпечено от самостоятелна правосъдна система и свободни медии.

Но за гласуването на бюджета на стойност 1,1 трлн. евро и възстановителния пакет от 750 милиарда евро, който изисква единомислеща поддръжка, „ две страни членки на Европейски Съюз показаха запаси “, заяви представителят на немското председателство Себастиян Фишер.

По-рано през днешния ден представителят на унгарското държавно управление съобщи, че страната му възнамерява да наложи несъгласие върху бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 година и проекта за възобновяване от коронакризата поради предлагането за обвързване на финансирането с придържането на страните членки към върховенството на закона.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан към този момент изпрати писмо до институциите на Европейски Съюз със опасност да наложи несъгласие върху бюджета, а през юли депутатите от Унгария обявиха, че държавното управление не би трябвало да приема такива условия в договарянията за многогодишната финансова рамка.

През лятото Съветът на Европейски Съюз и Европарламентът взеха решение да обвърже всяко бъдещо погашение на средства със зачитането на демократичните стандарти, включени в учредителния контракт на Европейски Съюз, като независимостта на съдилищата, медиите и образованието.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР