Умора, проблеми със съня, често нощно уриниране и сърбяща кожа

...
Умора, проблеми със съня, често нощно уриниране и сърбяща кожа
Коментари Харесай

Д-р Диляна Николова, нефролог: Бъбрекът страда тихо

Умора, проблеми със съня, постоянно нощно уриниране и сърбяща кожа би трябвало да ни сигнализират
Лесно проучване демонстрира дали органът филтрира кръвта в задоволителна степен

Д-р Диляна Николова (вдясно) и Христина Николова, ръководител на Асоциацията на пациентите с бъбречни болести, молят един път в годината да имаме право на гратис проучване на креатинин и албумин.

В нашия комплициран организъм бъбреците извършват ролята на филтър, който отстранява отпадъците и спомагателната вода от кръвта. За денонощие през тях минават 1800 литра кръв (нашите общоприети 5 л непрекъснато циркулират и по този начин се получава голямото количество). От тях се филтрира към 1%, което съставлява 180 л създадена от бъбреците първична урина. Тя минава през други бъбречни структури, които я дообработват и най-после отделяме към 2 л за 24 ч.

Бъбреците са извънредно интелигентни органи. Те преценят какво да изхвърлят и какво да задържат, преди всичко количеството електролити (натрий и калий) и вода. Елиминират продуктите на обмяната, поддържат алкалното равновесие на организма. Един от главните органи са, от които зависи артериалното налягане. Синтезират хормона еритропоетин, доста значим за образуването на алените кръвни телца. Имат основна роля в трансформацията на витамин D3 в D4, което има съществено отношение към здравето на костите.

Показател за положението на бъбреците, който е относително елементарен и на ниска цена за проучване, е серумният креатинин. Въз основа на него и на възрастта, по математически формули се пресмята скоростта на гломерулната дестилация (eGFR).

Когато тя е забавена, най-вероятно човек има бъбречно заболяване, за което не подозира. То може бързо да прогресира и да докара до хронична бъбречна непълнота, изходът от която в крайната фаза е диализа или трансплантация. Друг значим индикатор за здравето на бъбрека е съществуването на албумин или други белтъци в урината. В интерес на истината, не са доста хората, които стигат до последна бъбречна непълнота, тъй като нормално умират от сърце, изяснява доктор Диляна Николова, нефролог, шеф на Отделение по нефрология към Клиника по вътрешни заболявания в УМБАЛ Токуда, във връзка Световния ден за битка с бъбречните болести - 14 март. Тази година той мина под названието “Болен бъбрек - болно сърце ”.

В България хората с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) са към 13%, в международен мащаб - 10%. За страдание заболяването не се познава добре и по тази причина диагнозата се слага късно, което излага пациентите на 14 пъти по-висок риск от гибел от сърдечносъдов случай. Опасността да получат инсулт или инфаркт е 6 пъти по-голяма от тази да развият бъбречна непълнота.

“ХБЗ е тясно обвързвано със сърдечносъдовите болести и със захарния диабет. 63% от пациентите с ХБЗ страдат от сърдечносъдово заболяване. Ако човек развие диабет, заплахата от увреда на бъбреците и сърцето е доста огромна. И противоположното - в доста от случаите пациентите с повредени бъбреци имат висока кръвна захар и сърдечни проблеми. Това е циничен кръг, от който мъчно се излиза ”, изяснява доктор Николова, добавяйки, че в медицината в последно време се обръща огромно внимание на така наречен кардио-ренален синдром.

Ето за какво пациентите с диабет, високо кръвно, сърдечносъдови болести би трябвало да наблюдават постоянно здравето на бъбреците си посредством проучване на серумен креатинин (съответно изчислена скорост на гломерулна филтрация) и албумин в урината. Препоръчително е това да се прави един път в годината (в момента НЗОК го заплаща един път на 5 година - извънредно незадоволително, изключително за хората с диабет, хипертония и сърдечносъдови заболявания). При по-ниски от референтните стойности да се потърси консултация с нефролог, който да предпише модерно лекуване и диета. С тяхна помощ може да се забави прогресията на ХБЗ, да се отсрочи диализата с повече от десетилетие и да се избегне неочаквана гибел.

ХБЗ протича в пет стадия, само че до 4-ти то може да остане недиагностицирано, тъй като или няма признаци, или те са напълно дискретни - проблеми с концентрацията, със съня, липса на вкус, отмалялост, постоянно уриниране през нощта, суха и сърбяща кожа. Пациентите внезапно се оказват в болница на диализа с бъбреци, работещи под 15% от потенциала си. Това значи, че органите въобще не действат, макар че може да отделят урина. С възрастта гломерулната дестилация физиологично се забавя и при хората над 60 година тя може да бъде под референтната стойност 60 мл на минута, само че в случай че в урината има албумин (дори при естествена филтрация), съществува висок риск за бърза градация към терминална бъбречна непълнота, предизвестява доктор Николова.

За да предпазим бъбреците си, би трябвало, с изключение на да се изследваме един път годишно, да се погрижим да поддържаме кръвното налягане, липидите, захарта и тежестта си в норма. Да не пушим. В храненето не трябва да се прекалява с протеини, солта напряко да се заобикаля. Нестероидните противовъзпалителни средства, които постоянно се вземат при болежка, също вредят на бъбреците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР