Умишлен взрив вътре в язовир Нова Каховка най-вероятно е причинил

...
Умишлен взрив вътре в язовир Нова Каховка най-вероятно е причинил
Коментари Харесай

Изтичането на огромнното количество вода от Каховка ще преобрази картата на Украйна

Умишлен гърмеж вътре в язовир " Нова Каховка " най-вероятно е предизвикал сриването му през вчерашния ден, настояват специалисти по инженерни науки и муниции, съгласно които структурна щета или офанзива извън са вероятни, само че по-малко евентуални пояснения, написа в. " Ню Йорк таймс ".

В продължение на месеци всяка от страните във войната неведнъж е упреквала другата, че има проекти да извърши бойкот на язовира, без да дава доказателства за това - обвинявания, които рядко се издигаха над мъглата от изказвания и контратвърдения, както същински, по този начин и подправени, разяснява изданието.

Възможно е най-малко едната от страните да е казвала истината, само че в разгара на военните дейности в района има слаби изгледи за без значение правосъдно следствие на разрушаването на язовира, който наводни обширна територия надолу по течението, заключава " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Разрушаването на язовира може да докара до пресушаване на богат селскостопански район в Южна Украйна, да изхвърли замърсители във водните пътища и да унищожи екосистемите, които са се развили към голямото водохранилище, чиито води в този момент бързо се изливат надолу по течението, макар че цялостното влияние може да стане ясно едвам след месеци или даже години, написа в. " Вашингтон пост ".

Изтичането на големия ресурс от вода от язовира ще преобрази картата на Украйна, нейните местообитания и занаят, като съставлява изключително огромна заплаха за общностите, които зависят от водата за пиянство и развъждане на култури, показва изданието и прибавя, че наводнението ще принуди земеделските стопани да прекратят активността си, ще принуди градовете да се реалокират и ще наруши деликатните екологични салда. Вестникът цитира украински публични лица, които предизвестяват, че минимум 150 тона машинно масло, съхранявано навътре в водноелектрическата централа в язовира, са били отмити от водната буря. Водата от язовира захранваше и охлаждащите басейни на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, в Запорожие, макар че нуклеарните специалисти считат, че няма непосредствена опасност, показва " Вашингтон пост ".

Вероятно ще са нужни години, в случай че не и десетилетия, до момента в който фауната и флората в наводнените региони се възстановят, написа в. " Гардиън ".

Вестникът цитира старшия учител в катедрата по архитектура и строително инженерство в английския университет в Бат Мохамед Хайдарзадех, който счита, че " разрушаването на този язовир несъмнено ще има обширни дълготрайни екологични последствия, както и отрицателни последствия за околната среда, освен в Украйна, само че и в прилежащите страни и райони ".

" Гардиън " обръща внимание и на изказване на селскостопанския мозъчен концерн " ИйстФрут " (EastFruit), съгласно което язовирът " Нова Каховка е бил " сърцето на една от най-големите напоителни системи в Европа " и водата му е давала опция " да се отглеждат до 80% от всички зеленчуци в Украйна и забележителен % от плодовете и гроздето ".

Разрушаването на язовир Нова Каховка е потрес. Но то не би трябвало да е изненада, написа английският в. " Телеграф ".

За руснаците – войска, която се отбранява, която чака идна офанзива и не се тормози от съпътстващи вреди - това има доста смисъл, разяснява изданието. За украинците това съществено ще затрудни всевъзможни проекти за прекосяване на Днепър като част от лятната атака.

Разрушаването на язовира лишава Украйна от евентуален път за офанзива, подсигурява левия фланг на руснаците и им разрешава да концентрират защитата си в Запорожие, Донбас и по границата на север, показва английското издание.

И въпреки всичко новините за Кремъл не са напълно положителни, разяснява " Телеграф ". Вестникът отбелязва, че съпътстващите вреди от наводнението са големи и множеството от тях са на левия бряг на реката, който е под контрола на руснаците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР