Уменията за кибер-дигитално разследване стават все по-ценни(снимка: CC0 Public Domain) Чартърният

...
Уменията за кибер-дигитално разследване стават все по-ценни(снимка: CC0 Public Domain)
Чартърният
Коментари Харесай

Професия в развитие: кибер-следовател


Уменията за кибер-дигитално следствие стават все по-ценни
(снимка: CC0 Public Domain)

Чартърният институт по осведомителна сигурност в Съединени американски щати (CIISec) и Полицейският лицей (CoP) оповестиха взаимното учредяване на Институт на експертите по кибер-дигитални следствия (ICDIP) – професионална организация за одобряване на умения и акредитация на проверяващите в региона на осведомителната сигурност.

Новият институт би трябвало да способства за повишение на доверието към кибер-разследванията. Очаква се той да даде на съдилищата спомагателна убеденост в тежестта и достоверността на доказателствата, събрани при кибер-разследванията. Създаването на института бележи развиването на една нова специалност – тази на кибер-следователя.

Предполага се, че новосформираният институт е първата по рода си професионална организация в света. Технически ICDIP съществува от 2015 година, само че през последните пет години е финансирана от Министерството на вътрешните работи на Съединени американски щати като част от националната стратегия за киберсигурност. Към днешна дата там са подготвени повече от 700 души, отбелязва.

Първоначално институтът е основан в отговор на неналичието на профилирано самопризнание за кибер-следователите. Проблемът е обвързван с съществуването на правосъдни случаи, в които достоверността на правните доказателства е била оспорена.

Акредитацията, която институтът ще дава, има за цел да подсигурява несъмнено равнище на подготвеност на специалистите-следователи с софтуерен профил, да им разреши да потвърдят своя опит, да ускорят професионализирането на кибер-разследванията и да даде убеденост, че доказателствата, показани по време на правосъдни производства, са неоспорими и идват от влиятелен източник. Това би трябвало да усъвършенства доверието към цифровите доказателства в правосъдния развой.
още по тематиката
Акредитационната скица ще придаде по-голяма тежест в правосъдните каузи. Тя би трябвало да подсигурява фактически обективни присъди. Амбицията на организациите е акредитацията от ICDIP да бъде възприета като даване на доказателства със същата тежест като от експерт-свидетел.

„ Нарастващото значение на уменията за кибер-дигитално следствие в полицията значи, че би трябвало да има както общоприета рамка, по този начин и акредитация за тяхното премерване ”, изясни Сара Фотерингъм, управител на полицейските стандарти за цифрови и кибернетични следствия при Полицейския лицей. „ Използването на рамката за валидиране на компетентността подсигурява, че имаме високо способени и способни лица, които организират профилирани кибер и цифрови следствия ”.

„ Измерването на уменията и компетентността посредством акредитация е жизненоважно във всички фактори на кибернетиката и при следствията не е по-различно ”, уточни изпълнителният шеф на CIISec Аманда Финч. „ Нарастването на и засилената връзка на виртуалните и цифровите действия с други закононарушения значи, че методът за сравняване и доказване на уменията и надеждността на хората като очевидец е от решаващо значение ”.

За да получат документ, експертите от сферата на киберсигурността ще бъдат оценени по отношение на „ рамка за уменията и стандартите ” (SSF) за практикуващи и стратези, участващи в следствието на закононарушения, подвластни от кибер-ресурси или осъществени посредством кибер-средства.

Ще има пет съществени „ фамилии ” от професионални позиции: следовател, шпионин, интервюиращ, криминалист и анализатор. Всяка от тези позиции в кибер-разследванията ще обгръща разнообразни категории умения и равнища на участие, вариращи от външен помощник до пълновръстен член.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР