Ултравиолетовата слънчева светлина може почти напълно да деактивира частиците на

...
Ултравиолетовата слънчева светлина може почти напълно да деактивира частиците на
Коментари Харесай

Слънчевите ултравиолетови лъчи убиват коронавируса само за 5 минути

Ултравиолетовата слънчева светлина може съвсем изцяло да деактивира частиците на новия ковид единствено за 5 минути. Това е заключението, до което са стигнали американски учени, чиито резултати от проучванията са оповестени на bioRxiv.

„ Нашите наблюдения демонстрират, че ултравиолетовото излъчване може доста бързо да деактивира вируса SARS-CoV-2 и HCoV-NL63 и да защищити човешките кафези от зараза “, пишат откривателите.
 В Русия потеглиха да лекуват ковид с ултравиолетови лъчи В Русия потеглиха да лекуват ковид с ултравиолетови лъчи
Специалисти от един от водещите научни центрове на държавната съветска корпорация " Росатом " в Обнинск, Калужка област, започнаха необичае...

Много учени до момента смятаха, че навън частиците на SARS-CoV-2 живеят доста по-малко - заради ултравиолетовото излъчване на слънцето. В същото време учените не можеха да кажат какъв брой мощно въздейства то на вируса. Тази празнота беше запълнена от биолози, водени от професора от Държавния университет в Аризона Георг Вондрак.

За задачата учените са основали ултравиолетов излъчвател, който работи като слънцето. В опитите си Вондрак и сътрудниците му са употребявали два патогена - коронавирусите SARS-CoV-2 и HCoV-NL63. Последният предизвиква бронхит и други инфекции на горните дихателни пътища. Учените облъчили култури от двата вируса с ултравиолетова светлина и наблюдавали по какъв начин се трансформира жизнеспособността на техните частици.

В резултат на техните дейности, за 5 минути броят на частиците на SARS-CoV-2 и HCoV-NL63, които могат да заразят клетките, е намалял с 98%. А за няколко десетки минути под слънчевата ултравиолетова светлина и двете култури вируси изцяло изгубили жизнеспособността си. Подобни резултати били получени както в резултат на ярка, по този начин и на слаба слънчева светлина.

Вондрак и сътрудниците му считат, че сходни резултати поддържат концепцията, че слънчевата светлина може да се употребява за стерилизация на пространства против ковид. Освен това, естеството на въздействието му върху частиците на SARS-CoV-2 би трябвало да се вземе поради при прогнозиране на това по какъв начин ще се развива пандемията през другите сезони на годината.
 Възможно ли е COVID-19 да загине при ултравиолетово излъчване? Възможно ли е COVID-19 да загине при ултравиолетово излъчване?
Ще изпържите хората – по този начин Дан Арнолд, чиновник на UV Light Technology, дава отговор на въпрос на BBC може ли коронавирусът да бъде у...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР