Ултимативният тон, с който българският политически елит говори на Северна

...
Ултимативният тон, с който българският политически елит говори на Северна
Коментари Харесай

Центърът на Цветанов разкритикува политическия елит в липса на визия заради Северна Македония


Ултимативният звук, с който българският политически хайлайф приказва на Северна Македония, носи съществени опасности за интереса както на София, по този начин и на Скопие, а и на съдружниците и сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО.

Това е позицията на Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС) за риска от блокиране на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз. Центърът бе учреден неотдавна от някогашния "втори " човек след Борисов, някогашен вътрешен министър и началник на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов.

Текстът, изпратен до медиите, се разгласява след днешната среща на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева, министъра на защитата Красимир Каракачанов и други за потребността от позиция за Северна Македония. На нея Борисов даде да се разбере, че би считал блокирането за историческа неточност (но насочи и предизвестие към Скопие), а Захариева - че България ще поддържа даването на дата за начало на договарянията.

В позицията на Цветанов обаче се споделя, че "подобна изразителност " (като употребяваната в последните няколко дни) "води до намаляване ролята на България като фактор за непоклатимост и като водач в района ". Според ЕАЦС има и други принадлежности за прекратяването на "злоупотребата на историята ни от титовската антибългарска агитация в (Северна) Македония " и те са в последващия преговорен развой с Европейски Съюз.

Не се загатват съответни имена или институции, а се приказва само за позиции, изразявани от "политическия хайлайф ".

"Вражеско размахване на пръст "

Подобни ултимативни позиции "са разумни в предизборна конюнктура, само че остават неразбираеми и рискови от позиция на българския народен интерес ", продължава ЕАЦС, евентуално имайки поради идните локални избори. Същевременно "народът на Северна Македония чака от България градивно отношение, а не вражеско размахване на пръст ".

Според същото мнение е явна "и неналичието на политическа визия за насърчаване и възстановяване на междудържавните връзки на основата на дълго чакания и интернационално приет за сполучлив Договор за добросъседство ". Политиците не трябва да усложняват работата на комисията по исторически и просветителни въпроси за вътрешнополитически дивиденти.

В позицията са споделя още: "Самият факт, че Гоце Делчев се празнува единствено в Република България и Република Северна Македония, демонстрира безапелационната воля и памет на народите, само че и изисква политици, които да следват делото му. "

"В изгода на противостоящи страни "

ЕАЦС регистрира потребността България да отбрани националния си интерес при отваряне и затваряне на договарянията със Северна Македония, само че София не трябва да спомага за предизвикателство на политическа рецесия в страната - по този начин "този интерес ще бъде съществено оскърбен в интерес на противостоящи страни ".

С ултимативния си звук "България дава сигнал, че не е интегрален съдружник, който поддържа самодейностите на Европейски Съюз и Съединени американски щати в района, които начинания са в безапелационен български интерес ", продължава позицията, като загатва визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в района и съответно в Скопие в околните дни поради "борбата с повишеното съветско въздействие в Западните Балкани ".

Създават се вътрешнополитически проблеми в Северна Македония. Там позицията дава поддръжка на антиевропейски сили и заплашва съществуването на държавното управление на Зоран Заев, "което подписа историческите контракти за добросъседство с България и за името с Гърция, откриващи евроатлантическия път пред Северна Македония ".

"Балканска стена "

ЕАЦС декларира, че българският народен интерес "ще бъде в допълнение подсигурен, когато Северна Македония стане част от Европейски Съюз и наш съдружник в НАТО, с цел да противостоим дружно против причинителите на нашите национални произшествия, които и през днешния ден съставляват екзистенциална опасност за стабилността на района ".

"За пръв път след 1918 година геополитическата конюнктура разрешава Република България и Република Северна Македония да бъдат част от обща политическа общественост, основана на полезностите на демократичния свят и евроатлантизма. Като българи не трябва да пропуснем този късмет. "

Противниците на този развой от двете страни на границата обаче "през годините построиха самобитна "Балканска " стена сред страни, споделящи обща история. Така те способстваха само за своите политически кариери и за ползите на сили отвън София и Скопие ".

Това е теза, изразявана и от Заев в първите дни към разногласието за Гоце Делчев. /dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР