Уличното осветление в Пловдив вече работи с 30 минути по-кратко

...
Уличното осветление в Пловдив вече работи с 30 минути по-кратко
Коментари Харесай

Скъпият ток наложи икономии на уличното осветление в Пловдив

Уличното осветяване в Пловдив към този момент работи с 30 минути по-кратко от преди – т.е. за времето от 17:50 часа вечерта до 7:20 сутринта, оповестиха от Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “.

“Една трета от 30-те хиляди осветителни тела по улиците и публичните пространства са с сменени енергоспестяващи лампи, което води до по-ниска консумация на ток. Въпреки това сметката на Община Пловдив в съпоставяне със същия интервал предходната година е увеличена поради по-високата цена на тока ”, уточни заместник-кметът Тодор Чонов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров посочи, че за този декември сметката за електричество на общината е била 620 000 лева, а 180 000 лева за същия интервал на 2020 г. 

" Имахме към този момент диалози с ОП „ Организация и надзор на превоза “, които контролират уличното осветяване. Ще се наложи да го усъвършенстваме и където не е належащо, няма да свети. Ще бъде повишен интервалът на лампите, а някои ще бъдат изключени. Художественото осветяване на някои публични здания в Пловдив също ще бъде спряно ", съобщи кметът.

Здравко Димитров добави, че се търси помощ от страната посредством Националното съдружие на общините. 

Продължава подмяната на уличното осветяване с нови LED лампи в регионите „ Централен “ и „ Южен “ по извоюван през предходната година план на стойност 1,1 млн. лева Предвижда се да се подменят 1 913 осветителни тела и да се построи система за автоматизирано ръководство и надзор. Целта е да се понижи енергийното ползване и да се усъвършенства осветеността на обществените пространства. 

Обследват се и покривите на някои учебни заведения и публични здания, с цел да се инсталират там фотоволтаици.

Пловдив е следващата община, която вкарва рестриктивни ограничения за ограничение на уличното осветяване. Стамболийски, Раковски и " Родопи ", а от предходната седмица и Смолян, към този момент вкараха режим на електричеството. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР