Уличното куче на име Божи е нещо като знаменитост в

...
Уличното куче на име Божи е нещо като знаменитост в
Коментари Харесай

Божи – кучето, което обича да пътува във ферибот и метро

Уличното куче на име Божи е нещо като звезда в Истанбул – градът, прочут с огромната си обич към котките. Защо обаче всички обичат тъкмо това куче, което е комбинация от анадолска овчарка и друга порода? Божи е в положение да накара даже най-намръщения човек да се усмихне. Четириногият другар кръстосва града надлъж и нашир. Качва се на фериботи, трамваи и даже метро. Просто обожава да пътува. 

Властите в града почнали да наблюдават придвижването му и с изненада открили, че кучето изминава до 30 километра на ден, като се придвижва през над 10 станции на метрото и се възползва от услугите на най-малко два ферибота на ден. Нещо повече - той се движи решително, без даже частица съмнение, което да помрачи плана му за деня.

" Той добре знае къде да отиде, наясно е от кой излаз да излезе ", изяснява Авлън Ерол, началник на отдела за връзка с клиентите на метрото на Истанбул пред CNN.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от İstanbul'u Turlayan Köpek (@boji_ist)

" Всеки път, когато мине около някакво средство за транспорт, той просто желае да се качи ", изяснява фотографът Крис Макgрат, който е прекарва един ден, като следи кучето из града.

" Веднъж влезе в ресторант и двама мъже се пробваха да го изгонят ", споделя Макграт. „ Тогава някой ги спря и сподели: " Това е Божи! Не го пъдете! "  От това личи и специфичният му статут на обичана звезда, чиято известност пораства с всеки минал ден.

4-годишното куче, което цени свободата повече от всичко, може да се похвали и със личен профил в обществените мрежи, където има близо 100 000 почитатели. Там феновете му разгласяват фотоси, с които увековечават пътешествията му в мегаполиса.

Добре прочут факт е, че в Истанбул уличните животни са на респект. Особено котките, които са хранени, галени и глезени и самоуверено могат да се нарекат безспорни господари. Кучетата също не остават подценени, по тази причина и е в границите на изцяло нормалното властите да поставят грижи за кучето Божи – те го водят на обзор при ветеринар, както и на коафьор за поддържане на тоалет. Направена му е и оценка на държанието, с цел да ревизират дали срещите му с хиляди хора са подобаващи и не носят стрес за него. Божи има нашийник, който разрешава да се наблюдават дългите му разходки и  разполага и със свое местенце на една от станциите на метрото, където му оставят и храна.

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от @bojithetravellingdog

Божи е същинско национално благосъстояние. Той прави и общественополезна активност. Снимките на Божи се употребяват за различни  начинания, които напомнят за спазването на ограниченията за сигурност в градския превоз.  Например - на кадър по какъв начин кучето чака влака е пояснено, че той в никакъв случай не минава жълтата линия на перона, тъй като е рисково.

Божи е огромен обожател на звука от моторите. Сяда наоколо до тях, с цел да усеща вибрациите. А в метрото отива там, където са колелата. Оттам идва и името му - тази част от влака е известна като bogie area, а на турски - boji. Всеизвестен факт е, че никак не си пада по котки. Гони всяка, която му се изпречи. А както знаем, никой не може да се наеме да каже какъв брой са те в Истанбул, само че експерти настояват, че са над милион. Освен този пренебрежим факт обаче, Божи е идеалното куче – той не желае доста - единствено да се скита свободно.

Съвсем скоро от общината ще слагат и плакати с информация за кучето в публичния превоз, с цел да знаят хората за подвизите на четириногия и да не се тормозят. От градската администрация предизвестяват, че хората не би трябвало да чакат кучето да извършва каквото му се каже - съблюдава едно главно предписание, което го води в дългите му разходки и в живота - не слуша никого и върви където си изиска. Истината е, че свободният му дух не му го разрешава. Той е основан, с цел да пътешества и да не се подчинва на никого. В това се крие и чарът му.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от İstanbul'u Turlayan Köpek (@boji_ist)
Едно момиче от Истанбул: Имаме вода и самун, ще стигне за всички ни
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР