Украйна твърди, че е десантирала Крим за „специална операция“ в Деня на независимостта

...
Украйна твърди, че нейните войски са десантирали в окупирания Крим,
Коментари Харесай

Украйна твърди, че нейните войски са десантирали в окупирания Крим, докато отбелязва втория си Ден на независимостта, борейки се с руските нашественици.

Целите на мисията бяха постигнати без жертви сред нейните войски, написа в Telegram говорителят на министерството на отбраната Андрий Юсов.

Русия незаконно анексира Крим от Украйна през 2014 г., осем години преди да започне пълномащабна инвазия.

Г-н Юсов каза, че е последвала среща в Оленивка , западно от полуострова.

Той твърди, че Русия е претърпяла загуби на персонал. Въпреки това няма незабавен коментар от Москва.

Украйна в Карти: Проследяване на войната с Русия

"Войски са кацнали на полуострова като част от специална операция, " Г-н Юсов каза пред обществената телевизия Suspilne, имайки предвид Крим.

Г-н Юсов отказа да даде повече подробности за операцията, но заяви, че украинският държавен флаг е бил за кратко отгледан в Крим.

Suspilne съобщи, че в сблъсъка в Тарханкут са участвали самолети и кораби на флота. Руски канал в Telegram също съобщи за битки в този район.

Украинският президент Володимир Зеленски пусна съобщение за Деня на независимостта в X, известен преди като Twitter, сплотявайки сънародниците си да помогне за запазването на независимостта на страната.

„В тази битка всеки има значение. Защото битката е за нещо, което е важно за всички“, каза г-н Зеленски.< /p>

Денят на независимостта придоби все по-голямо значение сред украинците след началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г., според проучване на Киевския международен институт по социология. Сега това е третият най-важен празник в страната след Великден и Коледа.

Украйна започна своята контраофанзива миналия май, опитвайки се да прогони руснаците от земята, която бяха превзети в източната и южната част на страната.

Анализ на BBC Verify показа, че печалбите по отношение на размера на рекултивираната земя са били малки.

Въпреки това, анализатори от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) казват, че напредъкът близо до Роботайн и Урожайн е „вероятно тактически значим поради структурата на руските отбранителни линии ". Те също така отбелязват, че руските сили са положили значителни усилия да задържат селищата.

Русия също обвини Украйна в атаки с дронове, последната от които на 23 август строящ се небостъргач в Москва.

Твърдението на Украйна за разтоварване на войските си в Крим дойде ден след като Евгений Пригожин, лидерът на групата наемници, която се биеше с Русия през войната, беше в списъка на пътниците на частен самолет, който се разби след излитане от Москва.

Г-н Пригожин ръководи неуспешен бунт срещу руския президент Владимир Путин през юни.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР