Украйна сключи сделка за внос на до около 55% повече

...
Украйна сключи сделка за внос на до около 55% повече
Коментари Харесай

Украйна осигурява повече газ от Словакия, за да увеличи енергийните си доставки



Украйна подписа договорка за импорт на до към 55% повече природен газ от Словакия, защото се стреми да обезпечи енергийни доставки под опасността от евентуална инвазия от нейния комшия и огромен снабдител на газ - Русия, съобщи Ройтерс.

Украйна усили обезпечения си потенциал за импорт на газ от Словакия до 42 милиона кубически метра дневно от 27 млн. куб. метра, заяви в четвъртък операторът на украинската газопреносна система (GTSOU) в четвъртък.

В изказването се споделя, че новото съглашение със словашката Eustream a.s. ще е годно през настоящия отоплителен интервал до 31 март 2022 година

" Това доста ще ускори нашата енергийна сигурност през този интервал ", показва GTSOU.

Украйна би трябвало да внася повече от 30% от природния газ, който употребява, като Словакия е главният маршрут за доставки.

Ройтерс отбелязва, че приблизително дневното ползване на газ в Украйна през януари е 127 млн. куб. метра.

По-рано тази седмица GTSOU сподели, че Украйна е почнала да получава газ от Западна Европа през Унгария и че това се е трансформирало в нов маршрут за доставка.

Киев спря да внася газ от Русия, някогашен основен снабдител, когато връзките сред двете страни се утежниха след анексирането на Крим от Русия през 2014 година и експлоадирането на войната в Източна Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР