Украйна ще си върне всички окупирани от руснаците територии, заяви

...
Украйна ще си върне всички окупирани от руснаците територии, заяви
Коментари Харесай

Зеленски: Всичко, което те окупират, ние ще си го върнем

Украйна ще си върне всички окупирани от руснаците територии, съобщи украинският президент Володимир Зеленски на конференцията си довечера пред украинските и международните медии.

" Врагът стигна съвсем до Киев, имаше яростни боеве. Но все пак окупирахме тази територия. Моята персонална позиция е елементарна: всичко, което те окупират – ние всичко ще си върнем. Това няма е въпрос на 10-20 години, нито на 8-годишна война, продължаваща от 2014 година Този въпрос ще се реши доста бързо, само че при изискване, че имаме задоволително оръжие. Щом получим задоволително оръжие, неотложно ще стартираме да си връщаме една или друга територия, която е краткотрайно окупирана. " – уточни Зеленски, представен от Укринформ.

По думите му, скоростта на оръжейните доставки от сътрудниците доста се е нараснала, което значи, че има всички шансове по-бързо да бъдат деокупирани завзетите от руснаците територии.

Той означи поддръжката на сътрудниците и особено ролята на Съединени американски щати, които освен имат огромна роля в доставките на военна помощ, само че и способстват такава помощ да идва от други страни.

Зеленски счита, че Русия може да употребява нуклеарно оръжие, в случай че управлението й е изгубило връзката с действителността и здравия си разсъдък, он не му се желае да има вяра, че е по този начин.

На въпрос дали в случай че Украйна имаше нуклеарно оръжие това би трансформирало хода на историята, президентът отговори, че това би минимизирало рисковете от започване на война, само че самата Украйна сигурно в никакъв случай не би употребила такова оръжие.

Той уточни, че войната на Русия против Украйна не може да бъде съпоставена с никоя друга:

“Невъзможно е да се съпоставя дори с войните от 90-те години на XX век, такава война не е имало... И несъмнено, такова заличаване не е имало в нито в една от войните, които преди е водила Руската федерация на територията на други самостоятелни страни, даже не е имало нещо, доближаващо се (до ставащото в Украйна – б.р.). Такова количество тежка техника и такава военна грубост, като мъчения, като принуждение и изнасилвания – такова нещо не е имало в никакъв случай и, дай Боже, повече да няма в други страни. Съдбата ни е такава, че Украйна може да спре всичко това, за жалост с живота на украинци.”

По думите му, съветските управляващи и самите руснаци не считат и не са считали Украйна за самостоятелна страна и не почитат нито културата, нито полезностите на украинците.

Володимир Зеленски увери, че украинците няма да се предадат.

„ Със сигурност няма да се предадем. Струва ми се, че го доказахме не с празни думи или апели, доказахме го с всеки ден, който изживяваме в пердах против Руската федерация. Това, че дейностите им са е нацизъм – убиваха, изтезаваха, всички, което направиха с децата, насилието над дребни деца, изнасилванията – всичко, което ставаше, даже не е просто нацистка демонстрация, това е нацизъм. Тяхната страна (на руснаците – б.р.) ще се назовава в книгите и историята с дума, която до момента никой не е измислил и която всички повтарят и в Украйна, и в Европа – рашизъм. “ – акцентира президентът на Украйна.

Той сподели още, че споделя болката на всички, които са изгубили децата си поради войната.

Зеленски изрази убеденост, че Путин и сподвижниците му ще бъдат изправени пред арбитражен съд: " Знаем, по какъв начин протича един интернационален развой, по какъв начин работи интернационален суд, по какъв начин се случва. Това продължава с години. Ще изчакаме. Ще изчакаме. А в случай че такива като мен не го дочакат, децата ни сигурно ще дочакат. "

Той изрече и своята признателност към руснаците, които не престават да показват несъгласието си с войната и излизат по улиците в поддръжка на Украйна.

Лидерът на Украйна удостовери позицията си, че би преговарял непосредствено с съветския президент, съгласно него индиректните договаряния посредством излъчените от двете страни групи няма да дадат резултат. По думите му обаче Украйна обаче ще приключи всевъзможни договаряния в случай че Русия организира песвдореферендуми за псевдорепублики в окупираните територии или убие оживели украинци в Мариупол.

По отношение на рисковете при вероятно осъществяване на директни договаряния той съобщи, че не се бои от среща с Путин и че украинският народ е посочил, че от нищо не се бои.

Пресконференцията се организира в една от станциите на киевското метро.

Превод Faktor.bg

 V_Zelenski_preskonferencia.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР