Украйна ще има силни козове на Европейското първенство по лека

...
Украйна ще има силни козове на Европейското първенство по лека
Коментари Харесай

Топскачачките на Украйна ще гонят медали на Европейското в Торун

Украйна ще има мощни козове на Европейското състезание по лека атлетика в зала в Торун от 4 до 7 март.

23-годишната сребърна медалистка в скока на височина от Глазгоу 2019 Юлия Левченко ще се опита да си обезпечи цялостен комплект медали от европейски шампионати в зала, откакто има и бронз от Белград 2019. Тя обаче ще има сериозна съперничка в лицето на по-младата си съотборничка Ярослава Магучих, която стартира годината с 2.02 метра.

View this post on Instagram

Левченко, която тази зима се готви Украйна, приключи втора след Магучих в Киев с 1.96 м.

“Имаме прелестна зала в Березняки, където продължаваме да упражняваме през зимата. Ако съм късметлийка, ще имам две или три интернационалните надпревари, само че към момента би трябвало да бъдат доказани, тъй като някои страни анулираха или отложиха надпревари, тъй че още не мога да кажа нищо със сигурност”, съобщи Левченко в изявление за Украинската атлетическа федерация.

След като пропусна някои от основните надпревари през 2020 година поради травми и други аргументи, Левченко в този момент чака с неспокойствие двете огромни надпревари в украинския календар тази зима. Това ще й даде опция да направи повече опити в бранша за скок на височина.

“Треньорът ми също възнамерява да участваме на Украинския екипен шампионат в зала и на Украинското състезание в зала. Това са надпревари, за които ние постоянно се готвим и, несъмнено, Европейското състезание през март. Ако всичко е наред със здравето ми, ще създадем цялостен зимен сезон без да пропущаме състезания”, добави тя.

19-годишната Магучих, която завоюва конкуренцията в Киев с 2.02 м, също възнамерява цялостен зимен календар.
Е
вропейсата шампионка за девойки под 18 и под 20 години нападна и 2.04 м след 2.02 м, само че този път без триумф. Това щеше да е равнене на персоналния й връх навън, който реализира за сребърния орден на Световното състезание в Доха през 2019 година

View this post on Instagram

“След сполучливия опит на 2.02 м желаех височина от 2.04 м. Ако я бях преодоляла, това щеше да е нов народен връх. Вторият ми опит не беше лош”, показа Магучих.

“За надпреварите - получих покана за Удине в края на януари и в Банска Бистрица на 2 февруари. Ще се готвим също и за Европейското състезание в зала през март”, добави 19-годишната международна рекордьорка в скока на височина за девойки.

Световната и европейска сребърна медалистка в скока на дължина Марина Бек-Романчук стартира годината с тичане на 60 метра в Киев, където финишира за 7.58 сек, което е единствено с 1 стотна по-бавно от персоналното й достижение. Нейният зимен календар към момента не е изцяло явен поради пандемията, само че основното съревнование за украинката тази зима е Европейското състезание в зала в Торун.

View this post on Instagram

“Все още е мъчно да кажа по кое време ще се състезавам, тъй като календарът към момента не е доказан. Все още не знаем и какво стане в Европа, тъй като доста надпревари бяха анулирани или отсрочени. Освен това надпреварите със скок на дължина за дами тази година са единствено няколко.

Надявам се, че ще имам минимум две надпревари в чужбина и ще имам опция да се състезавам против добра компания. Но всичко е толкоз несигурно, тъй че не знам какво ще се случи. Планираме присъединяване на Европейското състезание в зала”, добави Бек-Ромачук.

В Глазгоу през 2019 година тя приключи трета в скока на дължина, а шампионка на Стария континент в зала за трети следващ път стана сръбкинята Ивана Шпанович.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР