Украйна продължава политиката на принудителна украинизация на страната, нарушавайки ангажиментите

...
Украйна продължава политиката на принудителна украинизация на страната, нарушавайки ангажиментите
Коментари Харесай

Русия против нов закон за образованието в Украйна


Украйна продължава политиката на насилствена украинизация на страната, нарушавайки уговорките си за отбрана правата на индивида. Това декларират от външното министерство на Русия, представени от ТАСС.

На 16 януари украинският парламент одобри законопроекта " За междинното обучение ", който потвърждава, че макар рекомендациите на Венецианската комисия на Съвета на Европа за обезпечаване на нужния баланс в езиковото поле и обещанията от страна на Киев да ги извърши, по отношение на съветския език към момента има двойна дискриминация в страната, показва се в публична позиция на ведомството.

" Децата на украинскоговорещи жители и представители на коренните народи, към които принадлежат кримските татари, караити и кримчаки в Украйна, към момента ще имат опция да получат обучение на майчиния си език от 1. до 11. клас след влизането в действие на признатия документ. Същевременно малцинствата, които приказват езиците на Европейски Съюз, ще получават обучение на майчин език до 5. клас с последователно увеличение на времето на преподаване на украински език - от 20% на 60% за 9 клас ", означават от министерството.

Рускоезичните деца ще имат право да получават обучение на майчиния си език до 5-ти клас, след което преподаването на украински език би трябвало да възлиза най-малко на 80% ", недоволстват от Русия.

Езиковият въпрос е деликатна тематика в Украйна поради източните райони, където доминира рускоезичното население и се води спор с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецка и Луганска област.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР