Украйна призова за среща с Русия и други членове на

...
Украйна призова за среща с Русия и други членове на
Коментари Харесай

Киев иска среща с Москва до 48 часа

Украйна прикани за среща с Русия и други членове на основната европейска група за сигурност по отношение на ескалиращото напрежение по границата й. Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба съобщи, че Русия е пренебрегнала формалните претенции да изясни скупчването на войски. Той сподели, че " идната стъпка " е искане за среща в границите на идващите 48 часа за " бистрота " по отношение на проектите на Русия.

Кулеба съобщи още, че Украйна е поискала в петък отговори от Русия в сходство с разпоредбите на Виенския документ - съглашение по въпросите на сигурността, признато от членовете на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която включва и Русия.

" Ако Русия е сериозна, когато приказва за неделимостта на сигурността в пространството на ОССЕ, тя би трябвало да извърши уговорката си за военна бистрота за деескалация на напрежението и повишение на сигурността за всички ", сподели Кулеба.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува " суматохата ", която може да се популяризира от сходни изказвания на западните страни, и съобщи, че не разполага с доказателства, че Русия възнамерява инвазия през идващите дни.

Украйна може да се откаже от участието в НАТО, с цел да избегне война с Русия, съобщи в неделя украинският дипломат във Англия Вадим Пвистайко.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи също в неделя, че Министерството на защитата на Съединени американски щати не разполага с информация или доказателства, които биха могли да потвърдят началото на съветската инвазия в Украйна на 16 февруари. В същото време той означи, че информация за хипотетично подготвяни проекти за съветска експанзия идва в Пентагона освен от разузнаването, само че и от други източници.

Руското държавно управление реши да не изпраща собствен представител на тазгодишната конференция по сигурността в Мюнхен, съобщи Волфганг Ишингер, който ръководи събитието. Конференцията, известна още като " Давос по въпросите на сигурността ", събира в Германия държавни глави, министри на защитата и на външните работи, както и авторитетни експерти в бранша. Форумът се провежда от 1963 година насам, като тази година е плануван за 18-20 февруари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР