Украйна предупреди, че Русия подготвя атака срещу АЕЦ Запорожие. Тя

...
Украйна предупреди, че Русия подготвя атака срещу АЕЦ Запорожие. Тя
Коментари Харесай

Това не е шахматна игра, а чиста лудост. Жителите до АЕЦ Запорожие се страхуват от ядрена авария

Украйна предизвести, че Русия приготвя офанзива против АЕЦ " Запорожие ". Тя е под съветски надзор. По данни на разузнаването на покривите на енергоблокове са сложени предмети, евентуално експлозиви. Според Киев Москва се готви да симулира удар, който да припише на украинските сили. Кремъл твърди противоположното.

От началото на съветската военна инвазия в Украйна съществуват опасения, че Запорожката атомна централа, която се намира до град Енергодар в централната част на страната, може да стане обект на удар и това да докара до нуклеарна злополука.

В последните дни украинският президент Володимир Зеленски предизвестява, че е допустима съветска експанзия. Той осведоми френския си сътрудник Еманюел Макрон за в централата.

В изказване украинските въоръжени сили, които се позоваха на оперативни данни за сложени взривни устройства, оповестиха, че това е допустимо " в близко бъдеще ".

" Ако бъдат взривени, те няма да повредят реакторите, само че ще основат усещане, че е имало обстрел от украинска страна ", се споделя още в известието, в което се прави поръчка, че украинската войска е " подготвена да работи при всевъзможни условия ".

Последва изказване на Ренат Карчаа - консултант на ръководителя на " Росатом " , която ръководи нуклеарната мрежа на Русия, че Украйна възнамерява да хвърли в АЕЦ " Запорожие " муниции, примесени с нуклеарни боклуци, превозени от друга от петте нуклеарни централи в страната.

Карчаа не показа доказателства за изказванията си.

В момента Запорожката атомна централа не работи, реакторите се поддържат в техническа подготвеност. И последният от тях беше изключен след на язовир " Нова Каховка " , водата от който ги охлаждаше.

Международната организация за атомна сила ( МААЕ ) на Организация на обединените нации неведнъж пробва да реализира договореност за демилитаризиране на зоната, с цел да понижи рисковете от повреда. Според украинските управляващи обаче организацията не е направила задоволително действителни стъпки за това, с изключение на да прави инспекции и да насочва предизвестия.
" Това е доста евентуално "
Никопол, Украйна. Огромните прозорци на офиса на Евгений Евтушенко от руската ера гледат към най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Кръглите ѝ охладителни кули се намират на по-малко от 10 км от нея, на необятния сектор на река Днепър , която към този момент е съвсем суха след пагубното разкъсване на язовира по течението.

Евтушенко, който оглавява Никополската регионална военна администрация, е непоколебим мъж с гъста брада и револвер на колана, който дава своята оценка за вероятността от нуклеарна злополука.

" Мисля, че това е доста евентуално ", сподели той пред RFE/RL на 3 юли.

Евтушенко повтаря тревожните предизвестия на украински публични лица за обстановката към Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от Русия от началото на март 2022 година , откакто съветският президент Владимир Путин атакува Украйна на 24 февруари.
Съществува сериозна опасност, защото Русия е механически подготвена да предизвика местна детонация в централата.Володимир Зеленски
Още на 1 юли Володимир Зеленски сподели, че съществува " сериозна опасност, защото Русия е механически подготвена да предизвика местна детонация в централата ", която може да докара до изпускане на радиация. Той разяснява, че " обстановката е доста рискова ".

Още на 23 юни началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов сподели, че Русия е сложила експлозиви в четири от шестте енергоблока на централата и в охладителната система. Без да дава доказателства, той сподели, че съветският проект за взривяването им е бил " направен и утвърден " и единственият изчезнал детайл е заповед за това.
 Никопол е обстрелван съвсем всекидневно от съветските войски, ситуирани от другата страна на река Днепър
" Това не е риалити шоу, а идна злополука ", споделя Евтушенко. Добавя, че " реакцията на интернационалната общественост е поразително слаба ".

Запорожката централа се управлява от съветската държавна компания " Росатом ", само че се ръководи от украински личен състав, а от септември 2022 година е отчасти налична за специалисти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) - органа за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации.

След инспекцията на 30 юни ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че специалистите не са разкрили доказателства за сложени неотдавна експлозиви в оборудването, само че добави, че " към момента се нуждаят от спомагателен достъп, с цел да извършат още такива инспекции на обекта ", в това число до елементи от турбинните зали и охладителната система.

Опасенията за съзнателно злополучие в електроцентралата или за повреда, породена от замяна на огън, се популяризират от месеци. Но терзанията се ускориха след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка " на 6 юни.
 Служители на Организация на обединените нации преглеждат пресъхналото дъно на водохранилището Каховка
Киев упреква Русия, която от дълго време управлява опустошения язовир, че е провокирала екологична злополука в Южна Украйна, наводнявайки градове, унищожавайки аграрни земи, убивайки поданици по поречието на Днепър и оставяйки до 700 000 души в района без достъп до чиста вода.
" Няма къде да отида "
Виктория Кутова идва в пункта за разпределяне на вода в Никопол с няколко огромни празни бутилки в знойния понеделник на 3 юли. Подобно на към половината от 100 000-те поданици на града преди нашествието, тя си остава у дома макар влошените условия на живот.

" Човек би желал да избяга, само че няма къде да отиде ", споделя Кутова. Преди месец е пътувала до Полша, с цел да се срещне с кръстницата на щерка си, която е дохвърчала от Израел - само че след една седмица се е върнала и е траяла да работи в детската градина и като доброволец в общината.

Кутова споделя, че ще напусне Никопол единствено при положение на нуклеарна злополука, и пита: " Кой има потребност от нас някъде другаде? ".
 Около 700 000 души в района са останали без вода вследствие на разрушаването на язовир
При температура над 30 градуса по Целзий хората, които се редят на опашка за вода, се пробват да запазят положителното си въодушевление - жителите на Никопол са наричани непобедими поради издръжливостта си през повече от година на набези и нещастия. Но в града се виждат признаци на незаинтересованост и обезсърчение.

Антон, 12-годишно момче със засъхнали струпеи от рани по лицето и ръцете, налива вода в шест петлитрови бутилки. Дошъл е самичък и не знае къде са приятелите му от учебно заведение - споделя с нерешителен, печален глас. Той идва за вода на това място всеки ден в продължение на съвсем месец. " Много е тежко ", споделя Антон.

Халина Блаходина, бактериолог от водоснабдителното сдружение в Никопол, която следи пункта за вода, споделя, че жителите на града са изморени и живеят от ден за ден. По думите ѝ те са осведомени за проекта за евакуация при положение на приключване на радиация и наблюдават известията на управляващите.
От ноември предходната година държа йод в портфейла си покрай сърцето
" От ноември предходната година държа йод в портфейла си покрай сърцето ", споделя тя и прибавя: " Само се надявам, че ще имаме интернет връзка. "
 Олга Онишчук губи дома на фамилията си при съветски обстрел предходната нощ
През последните седмици някои общини наоколо до атомната централа, в това число Никопол, организират спешни учения, с цел да се приготвят за злополучие, което може да популяризира радиоактивен облак над целия регион.

Въоръжените сили на Украйна създават проекти за реагиране при бедствия взаимно с компанията за нуклеарна сила на страната " Енергоатом " . Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита, Олексий Данилов, сподели на 3 юли, че Украйна се приготвя за " всеки сюжет ".

Евтушенко прецизира, че е направен проект за евакуация на Никопол. Но при 160 000 души , които могат да бъдат евакуирани от региона, той планува " суматоха и безпорядък " при положение на злополучие и се притеснява, че съветските сили могат да продължат обстрела по време на евакуацията на цивилното население.

В момента съветските войски, ситуирани от другата страна на Днепър, обстрелват Никопол с артилерия съвсем всеки ден. В неделя вечерта управляващите оповестяват, че съветски огън е поразил Никопол и близкия град Марханец, ранявайки един граждански и повреждайки няколко здания и транспортни средства.
 Роман Падолкин и Юрий Обухов играят шах в бар в Никопол
59-годишната жителка на Никопол Олга Онишчук губи фамилното жилище, което е наследила от майка си, вследствие на нападението. Живее в по-нова къща на няколко метра от нея и е имала шанс, че е останала жива, споделя тя.

" През зимата нямахме ток, в този момент нямаме вода, спим в коридора и се крием в мазето. Надявам се, че това скоро ще свърши, само че какво ще остане тук, когато свърши? ", прибавя тя.

По думите на Евтушенко от началото на огромната инвазия в Никополския регион са убити минимум 50 цивилни и 233 са ранени от артилерийски обстрел. Около 2000 частни здания и 900 жилищни блока са били разрушени или развалени, сподели той.
" Вятърът няма нито врагове, нито съдружници "
Евтушенко споделя, че вместо да приказва за това какво да прави при положение на нуклеарна злополука, интернационалната общественост би трябвало да приказва за това по какъв начин да върне сигурността.

" Трябва да създадем тук демилитаризирана зона ", споделя той, повдигайки въпроса за вероятността съветските сили да щурмуват коритото на Днепър, откакто то изцяло пресъхне.
 Около 2000 частни къщи и 900 жилищни блока са разрушени или развалени в Никопол
Възможен е и противоположният сюжет - украинската войска да напредне през реката като част от интервенциите на южния фронт: Осигуряването на окупираната от Русия нуклеарна централа би било забележителен пробив в контраофанзивата, която Украйна стартира предишния месец.

Страхът от съветски взлом е необятно публикуван измежду жителите на Никопол, които към този момент не са отделени от съветските войски, окупирали АЕЦ, с голям воден басейн. Месец след скъсването на язовирната стена надолу по течението, язовир " Каховка " е съвсем празен.

Роман Падолкин и Юрий Обухов , двама мъже на междинна възраст, които играят шах на сянка на терасата в локален бар, споделят, че всеки сюжет е вероятен.
 Ръководителят на Никополската регионална военна администрация Евгений Евтушенко споделя, че нуклеарната злополука е
Падолкин, роден в Херсон, покрай делтата на Днепър на югозапад, се реалокира да живее в Никопол, откакто апартаментът му е опустошен от съветска въздушна офанзива след освобождението на града от украинските сили предходната есен.
Най-голямата победа на Путин е, че в продължение на три седмици не можах да измия чиниите или да пусна водата в тоалетната в жилището си "
" Не знам къде да тичам и защо да се хвана ", споделя той. " Най-голямата победа на Путин е, че в продължение на три седмици не можах да измия чиниите или да пусна водата в тоалетната в жилището си ".

Обухов прибавя, че се надява бедствието да не се случи, като допуска, че Русия се притеснява да провокира приключване на радиация, тъй като " вятърът няма нито врагове, нито съдружници ".

Според специалисти преобладаващите ветрове в региона духат на югоизток, което значи, че всяко приключване на радиация от централата може да се придвижи непосредствено през позициите на съветските войски и да доближи до съветския град Ростов на Дон.

" Но пробивът на язовира остави Крим без вода и наводни двата бряга ", споделя по-късно Падолкин за опустошителните последствия, които наводнението на Днепър имаше за окупираните от Русия региони в Южна Украйна.

" Това не е шахматна игра, това е чиста полуда ", споделя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР