Украйна поиска обяснение от Босна и Херцеговина във връзка с

...
Украйна поиска обяснение от Босна и Херцеговина във връзка с
Коментари Харесай

Украйна настоява за обяснение за икона, подарена в Босна на Лавров

Украйна изиска пояснение от Босна и Херцеговина по отношение на информации, че член на президиума на страната е подарил украинска религиозна икона на няколко века на съветския външен министър Сергей Лавров.

Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик, който е актуалният ръководител на ротационния пост, подари православна икона на Лавров по време на визитата му в понеделник.

Украинското посолство е изпратило нота с гледище за " незабавно пояснение по отношение на притежанието на тяхното културно завещание, което съгласно изказванията в нотата, беше обещано като подарък, посочи външният министър на Босна Бисера Туркович, представена от " Франс прес ".

" Иска се следствие ", а нотата е изпратена до президиума, добави тя.

" Такова съществено обвиняване нанася огромна щета на Босна и Херцеговина, изключително откакто включва ръководителя на президиума ", означи още Туркович.

Според осведомителната организация SRNA на босненските сърби позлатената икона е на 300 години и произлиза от Луганск, област в Източна Украйна, следена от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Украйна се бори с бунтовниците в Донецк и Луганск от 2014 година след анексията на Москва на полуостров Крим.

Посолството на Украйна не отговори незабавно на искане за коментар от организация AFP.

Желко Комшич, хърватски член на президентството на Босна, разяснявайки абсурда, сподели, че Додик би трябвало да обясни по какъв начин иконата е попаднала в ръцете му.

" Ако е правилно, че това е икона, която идва от Украйна, която е донесена от Украйна в Баня Лука, по време на спора в Украйна, в случай че е била открадната... тогава някой би трябвало да влезе в пандиза ", сподели Комшич.

Пътуването на Лавров до Босна към този момент беше помрачено от скандал след първичната му среща с Додик, който е член на етническите сърби в тристранното президентство на Босна и се гордее с тесни връзки с Москва.

По-късно хърватският и босненският президенти отхвърлиха да се срещнат с съветския посланик с аргумента, че е " не уважавал " Босна.

Те показаха по-специално неналичието на босненско знаме по време на срещата с Додик, на която беше изложено единствено знамето на босненския сръбски район на Република Сръбска.

Необичайно суровият ход отразява възходящия раздор сред двете политически половини на Босна, проруската Република Сръбска и бошняшко-хърватската федерация, която упорства за участие в НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР