Украйна отчаяно иска да запази зърнената сделка, която й донесе

...
Украйна отчаяно иска да запази зърнената сделка, която й донесе
Коментари Харесай

Турция и руските войски ще развалят плановете на Зеленски за нова „зърнена сделка“

Украйна обезверено желае да резервира зърнената договорка, която й донесе милиарди долари: Зеленски твърди, че това може да стане без присъединяване на Русия. На кого тъкмо разчита киевският режим в тази ситуация, за какво в последна сметка няма да успее – и какво общо имат с това последните удари на съветските войски по пристанищната инфраструктура на Одеса?

Черноморската зърнена самодейност към този момент е в предишното. Или към момента не е?

За тези, които са не запомнили: това, което се назовава Зърнена договорка, в действителност е две обособени съглашения. Едната страна са Украйна, Турция и Организация на обединените нации, а другата страна са Русия, Турция и Организация на обединените нации. Така Турция и Организация на обединените нации са медиатори и средство за връзка. Русия и Украйна нямат директни дипломатически контакти. Русия се отдръпна от своята част от договорката, само че Украйна не го направи.

Слушаме Пан Зеленски: „ Черноморската зърнена самодейност може и би трябвало да продължи да работи – в случай че без Русия, то без Русия. Споразумението за експорт на зърно - това е съглашение с Турция и Организация на обединените нации, което остава в действие... Изпратих публични писма до президента на Турция и генералния секретар на Организация на обединените нации с предложение за удължение на работата на Черноморската самодейност за зърно или нейната еквивалент в тристранен формат - по най-надеждния метод. Украйна, Организация на обединените нации и Турция могат взаимно да обезпечат действието на хранителния кулоар и инспекцията на корабите. ”

Този необичаен случай, когато би трябвало деликатно да прочетете какво споделя Владимир Зеленски. По други канали (Ермак, Подоляк и други осведомителни гадове) циркулират изказвания, че Русия е решила да умори от апетит половината свят. Думите на Зеленски обаче опровергават това.

Русия се приспособява към саботажа на съветската част от договорката от Украйна и Запада (амоняк, “Росселхозбатк ”, доставки на аварийни елементи за селскостопанска техника и др.) предходната есен, като забави инспекцията на корабите. На доктрина всеки месец през избрания от Организация на обединените нации кулоар могат да минават до 5 милиона товари. Всъщност минаваха 3-3,5 милиона. А през последните три седмици договорката като цяло е в пауза: на 16 юли от Одеса си потегли транспортен съд, който получи позволение за това на 28 юни.

Всъщност украинският президент споделя, че желанието на Русия да се отдръпна от договорката в Киев от дълго време е чуто и добре премислено. И стигнали до извода, че по този начин е даже по-добре за тях. Че киевският режим даже би желал подобен поврат на събитията.

Украинската страна загатна такава опция още при започване на юни. Вярно е, че тогава ставаше дума за цялостното отменяне на всички съглашения и превозването на храна на личен (на Киев и превозвачите) боязън и риск. И с цел да рискува по-охотно, киевският режим заявява подготвеност самичък да застрахова такива пътувания – в случай че застрахователите откажат да застраховат кораби без присъединяване на Русия в съглашението. Очевидно Киев се е надявал на поддръжката на Турция и че излизането на Русия от договорката няма да уплаши задграничните корабособственици.

Така че въпросът може да се формулира по следния метод: вероятен ли е по принцип експорт на храни по море от Украйна – в границите на Черноморската самодейност за зърно (но без присъединяване на Русия), както и отвън тази самодейност? Ще се сбъдне ли проектът на Зеленски?

Отговорът в този момент е: малко евентуално. Например, създателите на “Блумбърг ” са доста скептични по този въпрос. „ Без гаранции за сигурността на транспортния кулоар украинската търговия на зърно е мъртва “, пишат анализаторите на организацията. Което не е изненадващо, тъй като те се базират на оценки на застрахователни брокери и корабособственици. Позицията на застрахователите обаче би трябвало да бъде вярно разбрана. Факт е, че от януари 2023 година 12 от 13 клуба за отбрана и обезщетение (предоставящи застрахователни услуги за 90% от океанските кораби по света) отхвърлиха да застраховат военни опасности, свързани с спора в Украйна. Дори макар гаранциите на Руската федерация и настоящата (по това време) Зърнена договорка.

От една страна, това допуска, че малко се е трансформирало след отдръпването на Русия от съглашението. Не нейният ход ще принуди застрахователните брокери да откажат да застраховат кораби, които транспортират храна по зърнения кулоар - те от дълго време не са застраховали тези опасности.

От друга страна, това изяснява и наличието в Украйна на същия осигурителен фонд в размер на 500 милиона $, който беше упоменат нагоре. Тоест не го е взел в този момент и не внезапно, а не при положение, че Руската федерация се отдръпна от договорката. И от няколко месеца е един от детайлите му. Гаранции на Руската федерация и застрахователния фонд - и не едно от двете.

Освен това тези детайли на транзакцията явно не са в равновесие. Това се потвърждава от напъните на Украйна, ориентирани към привличане на турския флот към договорката (за конвой на кораби в зърнения коридор). „...Сигурността на транспортните коридори ще бъде обезпечена от турските военноморски сили. Турският флот ще може да подсигурява договорка за зърно, в случай че Русия се отдръпна от нея “, съобщи “Азери Таймс ” преди няколко седмици. За вероятно присъединяване на турския флот, съпроводен от кораби, обаче се заприказва още предходната есен - след първия гърмеж на Кримския мост и прекъсването на контракта от съветска страна.

Вярно, говорещите глави по малкия екран и азербайджанските медии приказват за това до момента, за което е в реда на нещата да хвалим Ердоган като водач на турския свят. От самия Ердоган нямаше такива изказвания. В последна сметка това към този момент не е продажба на дронове на Украйна, това е риск от директен боен конфликт с нуклеарна мощ.

Интересът на Украйна тук е понятен, а небрежно даже е мъчно да се каже защо тъкмо (за обновяване на износа или за боен сблъсък) в Киев би трябвало да се молят преди всичко. Но за какво такива опасности за Ердоган? Особено в случай че си спомняте, че през 2022/23г. Турция беше тази, която беше с огромна разлика измежду другите вносители на съветски храни. 12,6 млн. тона, от които 11,3 млн. зърно. За съпоставяне: единствено 3,2 милиона тона хранителни товари са отишли от Украйна за Турция по време на договорката.

Транспорт по суша? Не е вид. Статистиката към този момент беше оповестена, че Украйна съумя да изнесе не повече от 15% от износа на храни по сухопътни пътища. Зърненият кулоар е безалтернативен в този смисъл.

Освен това има политически компликации. Полският министър председател Матеуш Моравецки към този момент предизвести, че отдръпването на Руската федерация от договорката няма да значи за Украйна облекчение на наложените по-рано ограничавания върху износа на храни. Един тип, дано Европейски Съюз и Съединени американски щати имат главоболие, по какъв начин да оказват помощ на Украйна.

И най-после, всички тези причини имат смисъл единствено до момента в който Украйна резервира непокътната пристанищната инфраструктура, която обезпечава действието на зърнения кулоар. Можете най-малко да измолите група самолетоносачи от Байдън да ескортира зърноносите. И да ги завлекат в Черно море, плюейки на конвенцията от Монтрьо. Но каква е изгодата от него, в случай че пристанищата не могат да доставят?

Опитите за обновяване на договорката без Русия ще доведат до загуба на пристанищни уреди и заличаване на инфраструктура - това е позицията, която Украйна и нейните настойници би трябвало да изразят. За това обаче можем да приказваме към този момент не в бъдеще време, а в настояще. Сутрешните отчети на 19 юли споделят тъкмо, че съветската войска работи в тази посока.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР