Украйна отбелязва своя национален празник - Денят на независимостта. На

...
Украйна отбелязва своя национален празник - Денят на независимостта. На
Коментари Харесай

Шест месеца от началото на войната: Украйна отбелязва Деня на независимостта

Украйна отбелязва своя народен празник - Денят на независимостта. На днешната дата се навършват и шест месеца от нашествието на Русия в страната. 

На 24 август 1991 г. е призната декларация, с която Киев се отделя от тогавашния Съветски съюз. 

От няколко дни службите във Вашингтон и Лондон предизвестяват за допустима ескалация на напрежението. В послание, излъчено през вчерашния ден, президентът Зеленски съобщи, че са вероятни " брутални офанзиви ".

" Трябва да сме наясно, че са вероятни отвратителни съветски провокации и брутални офанзиви. Въоръжените сили на Украйна, нашето разузнаване, специфичните служби вършат всичко, с цел да защитят хората - колкото е допустимо. И ние сигурно ще отвърнем на всяка демонстрация на съветски гнет. Но апелирам Ви, спазвайте прецизно разпоредбите за сигурност. Съобразявайте се с вечерния час. Обръщайте внимание на сирените за въздушна паника, на формалните известия. И помнете: би трябвало да реализираме победа дружно ", съобщи Владимир Зеленски.

Очаква се през днешния ден Съединени американски щати да разгласят, че отпускат на Украйна спомагателна помощ от 3 милиарда $, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на американски чиновници. Новата помощ ще се употребява за обучаване и екипиране на украинските сили в идващите години. С парите ще се финансират контракти за дронове, оръжия и друга екипировка.

Германия се готви да достави оръжия за над 500 милиона евро на Украйна, с цел да може страната да се пази от съветското настъпление, сподели през вчерашния ден канцлерът Олаф Шолц. Киев ще получи още три системи за противовъздушна защита ИРИС-Т, дузина бронирани ремонтно-евакуационни машини и 20 мобилни ракетни установки. По-голямата част от тях ще бъдат доставени през 2023 година

" Международната общественост в никакъв случай няма да одобри противозаконното, империалистическо анексиране на украинска територия от Русия ", съобщи Шолц пред участниците на форума, наименуван " Кримска платформа ".

" Крим би трябвало да бъде върнат на Украйна ", съобщи на същото събитие турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР