Украйна официално предложи на Турция създаването на морски коридор в

...
Украйна официално предложи на Турция създаването на морски коридор в
Коментари Харесай

Украйна официално предложи на Турция зърнен коридор в Черно море без участието на Русия

Украйна публично предложи на Турция основаването на морски кулоар в Черно мор е, през който да се придвижва зърно без присъединяване на Русия в него. Това сподели украинският дипломат в Турция Васил Боднар пред CNN.

През юли Русия разгласи, че стопира присъединяване си в постигнатата година по-рано със съдействието на Организация на обединените нации договорка за експорт на украинско зърно. Решението на Москва провокира съществено напрежение в региона на Черно море, а съветски транспортен съд в средата на август.

Предложението на Киев идва дни, откакто тематиката беше една от главните по време на срещата сред президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Москва. След нея турският държавен глава сподели, че за подновяването на договорката за експорт - обезпечаване на трансфер на средствата от продажбите по договорите, и застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното.

Пред CNN Боднар сподели, че в идващите дни се чака Анкара и Киев да обсъдят предлагането в границите на общото заседание на Организация на обединените нации. Той акцентира, че кораби, които придвижват зърно, към този момент минават през териториалните води на Румъния, България и Турция без да бъдат ограничавани.

Основното искане на Путин за обезпечаване на трансфер на средства е в действителност искане за връщането на съветски банки към системата за разплащания SWIFT . като глоба против нападението ѝ против Украйна. В продължение на месеци Москва твърдеше, че това ще докара до повече загуби за Запада, както и че има своя лична, по-добра система.

След като се изтегли от договорката през юли Русия стартира чести офанзиви против украински пристанища, които се.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР