Украйна очаква най-сетне да получи първите изтребители F-16 от Запада.

...
Украйна очаква най-сетне да получи първите изтребители F-16 от Запада.
Коментари Харесай

Пепелянки над Украйна. Как F-16 ще променят войната с агресора Русия

Украйна чака най-накрая да получи първите изтребители F-16 от Запада. Киев дълго настояваше за тях, както и за образование на украински водачи. Как самолетите ще повлияят на хода на войната с агресора Русия?

Кийт Розенкрнанц е водач, който лети с изтребители F-16 в над 30 задачи по време на войната в Персийския залив при започване на 90-те години на предишния век. Докато анализатори чакат появяването на самолета и в небето над Украйна, той изпраща предизвестие към водачите, който ще летят с тях.

„ Едно е да излезеш на подготвителна задача, да хвърлиш бомби над подготвителна цел или да участваш в симулация на въздушен пердах. Съвсем друго е да го правиш, когато врагът се пробва да те убие “, споделя той пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

След години на молби и претенции, Киев чака да получи първите си самолети F-16 от Запада през юни и юли.

Как новите изтребители ще се вк.ючат в бойните дейности?
 Модел на F-16, който се приготвя за тест за противодействие от вятъра. Снимката е от база на НАСА в Охайо през 1983 година Историята на F-16
Първият модел на F-16 е основан в годините след войната във Виетнам. Причината е, че тогава в боевете аероплан против аероплан обемистите и не толкоз маневрени американски бойни машини са сваляни прекомерно постоянно от доста по-пъргавите апарати на Съветския съюз (СССР).

Инженерният екип, който стартира да работи по основаването на ново потомство американски самолети, става прочут като „ мафията на изтребителите “. Специалистите вземат решение да преобърнат мисленето в бойното самолетостроене в Съединени американски щати. И го вършат.
Направихме самолета толкоз стеснен, че да няма място за всички тези отпадъци
Вместо да заложат на по-големи мотори, с цел да усилят скоростта, те понижават тежестта на прототипа, който по-късно ще се трансформира в F-16. Вместо да основат по-голям контейнер, с цел да усилят обсега, в който оперира самолета, те понижават размера му. Инженерите са обезпокоени, че от отдела за авионика ще препълнят самолета с тежка и доста комплицирана техника. Един от основателите по-късно споделя – „ Направихме самолета толкоз стеснен, че да няма място за всички тези отпадъци “.

Резултатът е определян като „ най-успешния аероплан, създаван в миналото “. След първия полет на прототипа преди 50 години са основани повече от 4600 F-16 , които служат в бойната авиация на десетки страни в света.
 Тест на F-16 на ниска температура в лаборатория във Флорида през 1982 година " Далекобойна артилерийска система "
Украйна ще е следващата страна, която ще употребява „ Бойния сокол “. Всъщност по-известен е другият прякор на самолета - „ Пепелянка “ .

Розенкранц, който написа книга за бойния си опит като водач на F-16, споделя, че най-малко първоначално украинските летци ще бъдат в по-слабата позиция по отношение на водачите на модерните съветски вариации на бойни самолети.

Той твърди, че „ ще бъде извънредно мъчно за украинските водачи да организират бойни задачи в защита на страната си, в случай че не са работили дълго със самолета “.

Розенкранц споделя, че неговите бойни истории стартират едвам когато натрупва над 1200 часа летателно време в подготвителен аероплан и взе участие повече от година единствено в задачи, които не включват в бойни дейности. И даже след толкоз дълга подготовка, първите му бойни задачи са „ ужасяващи “.

„ Русия има качествени Противовъздушна отбрана системи като С-400 . Техните опитни водачи ще имат превъзходство над водачите на F-16 с дребен стаж. Както споделих – има голяма разлика сред подготвителните и бойните задачи “, споделя още той.

По думите му ще отнеме към година хвърчене преди водачите на F-16 да се почувстват удобно на самолета.

„ Дори след този интервал не считам за несъмнено, че те ще наложат доминация над съветските военни “, споделя още той.
 Самолети F-16 и F-15 (с двойните опашки) прелитат над горящи петролни кладенци в Ирак по време на войната в Персийския залив през 1991 година
F-16 в началото е планиран да надделее с маневри против други самолети и да ги смъкна, в това число и с опцията да изстрелва по 100 20 мм снаряда за секунда. Но с помощта на мощните радари и ракетни системи, които влизат в арсенала на изтребителите от четвърто потомство, е малко евентуално пилотираните от украинци F-16 да се включат в борби аероплан против аероплан, което се е случвало в предходни спорове.
Много преносима и далекобойна артилерийска система
Дейвид Кърн е водач на F-16 с хиляди часове опит на борда на самолетите от четвърта генерация на американската войска. Пред Свободна Европа той сподели, че счита, че ролята на F-16 в Украйна ще бъде на „ доста преносима и далекобойна артилерийска система “.

Кърн, който през днешния ден образова водачи, споделя, че е доста евентуално изтребителите да се употребяват за събаряне на цели като по-големи съветски дронове и крилати ракети, както и за удари по наземни цели като направления за доставки, логистични центрове на съветската войска и точки, където има централизация на съветски сили.

„ Няма да се изненадам, в случай че украинците употребяват F-16, с цел да трансферират багра в Русия като извършат удари надълбоко на тяхна територия и се прицелят в стратегически цели “, споделя още той.
 Наземен личен състав избутва мотор на F-16 в авиобаза в Баграм в Афганистан през 2014 година
След като в Украйна дойдат първите самолети, дружно и първите подготвени водачи и наземен личен състав, Киев чака до края на 2024 година за бойни задачи да бъдат подготвени още 20 водачи. Това е доста по-малко, в сравнение с украинските сили се надяват.

Общо 85 изтребители са обещани на Украйна от членките на НАТО – Дания, Норвегия, Белгия и Нидерландия .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР