Украйна, която е изправена пред липса на гориво за топлоелектрически

...
Украйна, която е изправена пред липса на гориво за топлоелектрически
Коментари Харесай

Украйна има за цел да произвежда достатъчно уран за нуждите на ядрената си енергетика



Украйна, която е изправена пред липса на гориво за топлоелектрически централи и възходящи цени на естествения газа, има за цел да усили производството на уран, с цел да покрие изцяло потребностите на нуклеарните си енергийни блокове след 2026 година, разгласи в сряда държавното управление в Киев, съобщи Ройтерс.

Съгласно национална стратегия, която държавното управление одобри в сряда, Украйна ще влага 9,1 милиарда украински гривни (около 335 милиона долара) през идващите пет години за увеличение на мощностите за рандеман и преправка на уран в центъра на страната.

Добивът в четири украински уранови залежи ще възлезе през 2022 година на 995 тона и би трябвало да нарасне до 1265 тона през 2026 година.

Правителството на даде данни за производството на уран през 2021 година, само че сподели, че настоящото произвеждане дава отговор на към 40% от потребностите на Украйна от нуклеарно гориво. Останалата част от нуклеарното гориво за страната идва от импорт от Русия и Съединени американски щати.

Световната нуклеарна асоциация заяви, че Украйна е произвела 800 тона уран през 2019 година и 744 тона през 2020 година

Украйна загуби по-голямата част от въглищните си мини след завземането на източните райони от сепаратисти след анексирането на Крим от Русия през 2014 година Предвид скока на цените на естествения газа, което прави производството на газ стопански неизгодно, страната внася въглища за своите топлоцентрали.

Четири украински атомни електроцентрали създават малко над половината от електрическата енергия в страната, до момента в който останалата част е от производството на въглища и природен газ (36%) и възобновими източници (13%) към октомври 2021 година, демонстрират държавни данни, представени от Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР