Украйна и Русия размениха близо 200 военнопленници като за размяната

...
Украйна и Русия размениха близо 200 военнопленници като за размяната
Коментари Харесай

Украйна и Русия си размениха близо 200 военнопленници

Украйна и Русия размениха близо 200 военнопленници като за размяната оповестиха през днешния ден и двете страни поотделно. Телата на двама английски доброволци също бяха изпратени назад в Украйна, съобщи БНР.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак заяви в " Телеграм ", че 116 украинци са били върнати. В същото време руските осведомителни организации цитират московското министерство на защитата, съгласно които 63 съветски военнопленници са били освободени. 

" Успяхме да върнем 116 наши хора, бранители на Мариупол, партизани от Херсон, снайперисти от Бахмут (от фронтовата линия) и други наши герои ", написа Ермак в Telegram. Той заяви и за изпратените назад в Украйна тела на английските доброволци Андрю Багшоу и Крис Пари. Бегшоу и Пари са били убити по време на опит за филантропична евакуация в Източна Украйна през януари, показаха по-рано от фамилията на Пари, отбелязва Ройтерс.

Министерството на защитата на Русия заяви още, че измежду освободените съветски военнослужещи има лица от " сензитивна категория ", чиято замяна е станала допустима с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Руското военно ведомство сподели, че всички освободени към този момент са на територията на Руската федерация и им се оказва нужната психическа и здравна помощ, като им се дава и опция да се свържат с роднините си, съобщи ТАСС.

По данни на украинската президентска канцелария към края на декември 2022 година около 3400 украински военнослужещи са държани в съветски плен, други 15 000 души се водят за изчезнали. Към 31 декември данните са освободени 1596 души, в това число военни и цивилни, освободени от съветски плен.

Руската страна не е съобщавала данни за хипотетични военнопленници, които се намират в украински ръце.

500 000 души без ток в Одеса

Одеса е без електричество от вечерта на 3 февруари заради сериозна повреда в подстанция за високо напрежение. За това съобщи украинският министър председател Денис Шмигал.  " Ситуацията е сложна, мащабът на повредата е забележителен, невероятно е бързо да се възвърне зареждането, по-специално на сериозната инфраструктура ", написа Шмигал в Telegram.

Спирането на тока продължава от вечерта на 3 февруари, като 500 000 души са без електричество. Авариралата подстанция преди този момент е била повреждана неведнъж от съветски ракетни удари.

Шмигал е наредил на Министерството на енергетиката на Украйна да изнамери всеки разполагаем генератор с висока мощ в националния си инвентар и да го достави в Одеса. Външното министерство на Украйна призовава Турция да оказват помощ на града с т.нар. кораби - електроцентрали.

Тази заран във всички райони на Украйна беше оповестена въздушна паника, което значи опасност от ракетни удари. От съветското военно министерство оповестиха, че силите на Москва са изтласкали украински бойци от западните околности на село Двуречное в Харсковска област. Съобщава се и за нанесени удари против украинските сили наоколо до обитаемоте места Крахмалное и Брестовое.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР