Украйна, Европа и САЩ обвиниха Русия във военни престъпления след

...
Украйна, Европа и САЩ обвиниха Русия във военни престъпления след
Коментари Харесай

Обвинения във военни престъпления, Москва отрича

Украйна, Европа и Съединени американски щати упрекнаха Русия във военни закононарушения след откритите тела на убити цивилни  в град Буча, близо до Киев, след изтеглянето на съветските сили.

Москва изиска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации незабавно да разиска случая, за който твърди, че е провокация на украинските управляващи.

Украинските управляващи са съумели да изтеглят съвсем 3 хиляди души от обсадения от съветските сили Мариупол и Луганска област през вчерашния ден, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. 

Междувременно от английското министерство на защитата обявиха, че контролът над Мариупол е съвсем несъмнено съществена цел на съветската инвазия.

Украинските управляващи разрешиха на екипите на редица задгранични медии да посетят Буча. Пратениците на Агенция Франс Прес, Ройтерс и Би Би Си оповестиха за 20 тела по улица в опустошения град. Според украинските управляващи над 300 души са открити в всеобщ гроб край черква.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изиска без значение следствие.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще прегледа случилото се в Буча на съвещание във вторник, разгласи в следващото си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски:

„ Всички сътрудници на Украйна, ще бъдат осведомени в детайли за това, което се случи на краткотрайно окупираната територия на страната ни. Военните закононарушения в Буча и други градове по време на съветската окупация ще бъдат предмет на разискване и в Съвета за сигурност във вторник. Задължително ще има и нов пакет наказания против Русия. Но аз съм убеден, че това е малко и е нужно да бъдат направени още заключения - освен за съветската страна, само че и за политическото държание, което в действителност разреши на това зло да пристигна в нашата земя “. 

По-рано ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел даде обещание да бъдат наложени още наказания против Москва, а английският външен министър Лиз Тръс съобщи, че жестокостите би трябвало да бъдат разследвани като военни закононарушения.

В Москва нарекоха изказванията за военни закононарушения на съветските сили в Буча „ провокация ” и “поредната режисура на киевския режим за западните медии ”.

От съветското министерство на защитата подчертаха, че фрагментите с убитите мирни поданици са се появили четири дни след отдръпването на руснаците, с идването в Буча на Службата за сигурност на Украйна и на украинската телевизия. Руският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов съобщи, че Съединени американски щати премълчават обстоятелството за артилерийския обстрел на Буча от украинските въоръжени сили, който би могъл да докара до цивилни жертви и акцентира, че няма потърпевши мирни поданици, до момента в който Буча е бил под съветски надзор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР