Украинците празнуват историческото решение на Вселенската патриаршия да пристъпи към

...
Украинците празнуват историческото решение на Вселенската патриаршия да пристъпи към
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия подкрепи искането на Киев за автокефална църква

Украинците честват историческото решение на Вселенската патриаршия да пристъпи към признание на самостоятелна от Москва украинска православна черква. Московската патриаршия дефинира решението като „ злополука “ и „ схизма “.

Синодът в Истанбул поддържа настояването на Киев за самостоятелна, автокефална черква и сне анатемата от патриарх Филарет, който се надява да оглави самостоятелната украинска черква.
митрополит Емануил: Светият синод разиска въпроса за Украйна и постанови:да възобнови към този момент взетото решение - да се пристъпи към даването на автокефалност на Украинската черква.
Решенията са подготовка за събор, който ще насочи молба към патриарх Вартоломей да даде на Украинската православна томос - разпореждане за самостоятелност. Тогава украинската автокефалност ще стане факт.

Според украинския президент Порошенко независимостта на църквата в Киев е част от държавната проевропейска и проукраинска тактика.
 Президентът на Украйна Петро Порошенко се здрависва с патриарх Филарет Президентът на Украйна Петро Порошенко се здрависва с патриарх Филарет © Българска телеграфна агенция  ​Архиепископ Йероним анулира срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина ​Архиепископ Йероним анулира срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина
Атинският архиепископ Йероним нощес анулира изненадващо плануваната за тази заран среща с Вселенския патриарх Вартоломей, оповестява "Катимерини ". Църко...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР