Украинското правителство поиска от американските и европейските банки да прекратят

...
Украинското правителство поиска от американските и европейските банки да прекратят
Коментари Харесай

Украйна заплашва да съди западни банки заради руския петрол

Украинското държавно управление изиска от американските и европейските банки да прекратят връзките си с компании, които търгуват с съветски нефт. В петък " Файненшъл таймс " заяви, че в противоположен случай Киев е заплашил да им забрани да финансират бъдещото възобновяване на Украйна и ще ги съди в Международния углавен съд (МНС).

Изданието цитира икономическия консултант на президента Володимир Зеленски, Олег Устенко, който споделя, че писма с сходно наличие са изпратени до ръководителите на американската банка JPMorgan Chase Джеймс Даймън и на английската финансова група HSBC Ноел Куин.

" Файнейшъл таймс " прегледа наличието на писмата, които тази седмица бяха изпратени и до американската банка Citigroup и френската финансова група Credit Agricole. В тях Киев е изискал от кредитните институции да спрат да финансират компании, които търгуват и придвижват съветски нефт, и да продадат дяловете си в съветски петролни и газови компании.

Устенко съобщи, че украинското министерство на правораздаването има намерение да заведе дело против банките в Международния углавен съд след края на сегашния спор и че украинските разследващи служби към този момент събират информация за поддръжката на западните финансови корпорации за съветската петролна и газова индустрия. " От моя позиция те (банките) правят военни закононарушения, тъй като оказват помощ на режима на [руския президент Владимир] Путин по този съответен метод и поддържат режима ", сподели Устенко. МНС не може да проверява или преследва държавни управления или корпорации, само че може да го прави против обособени лица в тези структури.

В писмо до JPMorgan Chase Устенко подлага на критика отчет, публикуван при започване на юли от анализатори на една от най-големите американски банки. В него те предизвестяват, че цените на петрола могат да доближат 380 $ за барел, в случай че Русия понижи доста производството на нефт в отговор на западните наказания. Съветникът на Зеленски назова късия политически разбор " втълпяване на боязън и учреден на фалшив разбор ". В отговор на питане на вестника JPMorgan Chase уточни, че играе дейна роля в антируските наказания, Citigroup и Credit Agricole повториха предходните си изказвания за преустановяване на интервенциите в Русия, а HSBC отхвърли да разяснява. /БГНЕС, ТАСС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР