Украинският военнослужещ, разстрелян в руски клип след като произнася фразата

...
Украинският военнослужещ, разстрелян в руски клип след като произнася фразата
Коментари Харесай

Официално идентифициран e героят от скандалния клип, разстрелян за ''Слава на Украйна''

Украинският военнослужещ, разстрелян в съветски клип откакто произнася фразата „ Слава на Украйна “ е боецът от 163-ти батальон на 119-та независима бригада на Териториалната защита на Черниговска област Олександър Мациевски, заяви УНИАН след формалното идентифициране на жертвата на съветското закононарушение. Преди това украински медии съобщаваха, че починалият е Тимофей Шадура.

Информацията за самоличността на Мациевски е доказана и от Регионалното управлене на силите на Територалната защита „ Север “ на ВСУ в профила им във фейсбук, където е оповестен и видеорепортаж с майката на украинския воин.

„ Гледам го и чак изкрещях: „ Саша! “, споделя 67-годишната Параска Демчук, която видяла разстрела на сина си на клипа, който обиколи целия свят. Разпознали го и сътрудниците му от частта. „ Майчице, единствено ти са си ми жива, единствено жива да си ми! Така ме молеше “, споделя Параска с тесте фотоси на починалия си наследник.

Олександър Мациевски е на 42 години. До съветското навлизане в Украйна е електромонтьор в Киев. Веднага след 24 февруари се записва доброволец в Териториалната защита, зачисляват го в 119-та независима бригада. През 2022 година частта изпълнявала задания в Донецка област. За това, че взе участие в удържането на позициите на ВСУ край Соледар – на майка си не споделил. „ Дойде си, прекръсти се, прекръсти къщата, себе си, сбогува се с мен: Мамо, благодаря ти за живота, с който си ме дарила! “.

На 29 декември Саша позвънил на майка си. Това бил и последният им диалог. „ Майчице, пази се! “, споделил. „ Сякаш предчуствах, споделих му, синко, ти себе си пази! “. На 30 декември 2022 година Олександър и четирима негови приятели били на задание, от което никой не се завърнал. Участвали в престрелка с превъзхождащи сили на съперника край Соледар. На 7 януари телефонът се появил в мрежата, само че към този момент с позвъняване от другарите на Олександър, че боецът е умрял.

Както заяви във Фейсбук районното ръководство на силите на войските " Север " на въоръжените сили на Украйна, на 30 декември Мациевски и още четирима военни по време на напредване са влезнали в идна борба с превъзхождащи сили на съперника на покрайнините на Соледар. Украинските сили в тази точка претърпели загуби в убити и ранени, а с групата на Саша командването изгубило контакт.

„ Не знаем изцяло детайлностите за тази борба. Не е известно кой е умрял и по какъв начин, не е известно по какъв начин Олександър е бил хванат, за жалост няма очевидци, всички са мъртви или изчезнали “, се споделя в изказване на военните.

Тялото на Олександър се връща в Украйна през февруари при една от размените на тела на починали от двете страни на фронтовата линия и на 14 февруари е заровен под украински байрак, за който се е сражавал в гр. Нежин. Но това по какъв начин е умрял останало неразбираемо до 6 март, когато се появява клипът с разстрела на украинския военнопленник с цигара в устата незабавно след думите „ Слава на Украйна! “.

„ Не мога да заспя, все и се привижда, само че почувствах някаква лекост, че някакъв лъч, че съм видяла по какъв начин е умрял моя наследник, разбирате ли. Това е доста тежко, само че видях истината “, споделя през сълзи Параска. „ Характерът на моя наследник си беше подобен, издръжлив, непреклонен, беше споделил, мамо, аз в никакъв случай няма да се предам в плен! “.

На фрагментите военнослужещият е без въоръжение и бронежилетка директно до изкопана в земята яма. На нецензурирания съветски клип се вижда, по какъв начин откос от автомат го улучва първо в главата, по-късно и в раменете и гърдите, когато към този момент е паднал на земята.

По служба Саша е бил снайперист, а в оня финален пердах е бил с автомат, споделя командирът на частта му. Всички – майка му, синът му Михаил, командирът без никакво подозрение са разпознали в клипа незабавно гласа му, стойката, мимиката, характерните вежди.

Командирът допуска, че откакто са го разоръжили, руснаците са го предиздвикали да си изкопае гроба, след което са го простреляли, като са му дали да изпуши последна цигара.

По време на продан на починали военнослужещи тялото на Олександър Мациевски е предадено на украинската страна без пояснения за събитията, при които е настъпила гибелта. В смъртния акт било написано, че е умрял вследствие на раняване с огнестрелно оръжие. Затова и мислели, че е погубен в престрелка. „ Като отидох на различаване, патроните, значи, и двете му рамена бяха с ей такива дупки, пробити, в сърцето, в другото рамо – две. Главата му беше разрушена, даже имаше лепенка там. И неговата красива фигура. Ръцете му познах “, споделя майката. След погребението си и след появята на клипа Олександър се трансформира в знак на украинската опозиция и подвиг, към този момент знак с същинското си име и идентичност, показват украинските медии.

Службата за сигурност на Украйна е почнала следствие на убийството и търси руснаците, умъртвили украинския военнопленник, а цивилни украинци към този момент оповестиха парични награди за този, който издаде имената на убийците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР