Украинският президентът Володимир Зеленски призова международната общност към незабавни действия

...
Украинският президентът Володимир Зеленски призова международната общност към незабавни действия
Коментари Харесай

Риск от глобална продоволствена криза заради руската агресия в Украйна

Украинският президентът Володимир Зеленски прикани интернационалната общественост към незабавни дейности за повдигане на съветската обсада на черноморските пристанища и обновяване на украинския експорт на земеделска продукция.

Киев и Евросъюза предизвестиха за риск от световна рецесия от дефицит на храни, провокирана от съветската експанзия. Войната докара до доста повишаване на растителните мазнини, пшеницата и царевицата.

Ценовият потрес основава невиждана рецесия в Африка, предизвести Организация на обединените нации.

Преди войната Украйна и Русия осигуряваха съвсем 29 % от международния експорт на пшеница и 60 на 100 при слънчогледа. Сега милиони тонове зърно остават блокирани в силозите по украинските пристанища на Черно море. Световната банка предвижда скок от 37 на 100 на цените на храните, има риск повишаването да обрече на беднотия и недохранване стотици милиони хора на планетата.

В максимален риск е Африка, която към този момент страда от последствията от ковид-пандемията, въоръжени спорове, климатични промени и стопански рецесии. Половината от общо 54 африкански страни разчитат на пшеница от Русия и Украйна, Русия доставя и торовете на най-малко 11 страни.

" Въздействието на войната в Украйна се припокрива с рецесията, която към този момент се разпростира в някои африкански страни ", сподели Абебе Хайле- Габриел от Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации.

В в миналото проспериращо Зимбабве на 11 хиляди километра от Украйна годишната инфлация през април доближи 96 % при 61 на 100 през януари. Сред факторите са повишаването на главните храни, горивата и наемите. Около половината от 15-те милиона поданици на Зимбабве претърпяват с по-малко от $ и 90 цента дневно.

" Много зимбабвийци като мен евентуално ще изкарат заплата и в границите на два дни ще обменят парите от зимбабвийски долари в американски, тъй че да покрият главните си потребности ", сподели Джон Касим - гражданин на Хараре.

Заплата на охранител от 18 хиляди локални $ се равнява на едвам 55 щатски по черния курс, показва Ройтерс.

" Преди се хранехме три пъти дневно, позволявахме си и и месо съвсем пет пъти седмично. Сега минава и седмица без да хапнем месо или да се храним три пъти на ден ", сподели Тарисай Гуедже-жител на Хараре.

Много африкански страни зависят от грантове на Световната стратегия по прехраната. Тя купува пшеницата, която раздава, от Украйна, а Киев чака понижаване на посевите с една пета. Още преди войната заради дефицит на средства Програмата на Организация на обединените нации оряза дажбите за 17 африкански страни, а в този момент донорите са насочили вниманието си към спора в Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР