Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва да спре

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва да спре
Коментари Харесай

Зеленски: Русия трябва да спре бомбардировките, за да има смислени преговори

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия би трябвало да спре бомбардировките на украински градове преди да може да се осъществят смислени договаряния сред двете страни.

По думите му, първият кръг от диалози сред делегациите на Москва и Киев, който се състоя в Гомелска област покрай украинско-беларуската граница, е имал непретенциозен резултат.

"Първо би трябвало да спрат боевете и обстановката да се възстановява такава, каквато беше преди 5-6 дни, когато всичко стартира. Мисля, че има кардинални неща, които могат да бъдат направени и които ще покажат, че са подготвени за мир. Ако не го създадат, то договарянията ще са единствено загуба на време ", разяснява украинският държавен глава.

Заленски даде изявление взаимно за Ройтерс и Си Ен Ен в мощно охраняван държавен обект и прикани членовете на НАТО да наложат неразрешена за полети зона, с цел да спрат съветските военновъздушни сили.

Президентът на Украйна сподели, че това е превантивна мярка, която не цели замесване на алианса във война с Русия.

Държавният глава, който отхвърли оферти да напусне украинската столица до момента в който съветските сили напредват, сподели също, че Украйна ще изиска правно обвързващи гаранции за сигурност, в случай че НАТО затвори вратата пред вероятността за участие на страната му в алианса.

Междувременно НАТО заяви, че привиква изключително съвещание на външните министри на страните от пакта в петък в Брюксел.

Предвижда се съвещанието да бъде присъствено. Засега не се оповестява дневният ред на срещата.

В края на предходната седмица НАТО свика изключително съвещание онлайн на държавните и държавните ръководители на страните от алианса. Срещата последва подхванатата от Русия война против Украйна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР