Украинският президент Володимир Зеленски ще посети в петък Истанбул за

...
Украинският президент Володимир Зеленски ще посети в петък Истанбул за
Коментари Харесай

Зеленски ще посети в петък Истанбул за разговори с президента Ердоган

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети в петък Истанбул за диалози с президента Реджеп Ердоган по отношение на черноморската зърнена договорка и развиването на войната в Украйна, заяви през днешния ден държавната Анадолска организация.

От турското президентство потвърдиха за утрешната среща на двамата президенти в Истанбул. Възможно е двамата водачи да дадат конференция след диалозите, означиха от кабинета на Ердоган.

Турция и Организация на обединените нации посредничиха при миналогодишната договорка, която разрешава експорт на зърно и други селскостопански артикули от черноморските пристанища на Украйна макар продължаващата война.

Но Русия, ядосана от някои аспекти на използването на договорката, заплаши, че няма да разреши по-нататъшното ѝ възобновяване след 17 юли, припомня Ройтерс.

Зеленски и Ердоган ще проведат диалози лице в лице, а също по този начин ще участват на срещи сред двете делегации, добави Анадолската организация.

Посещението на Зеленски ще бъде и преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идната седмица, на която Украйна се надява да реализира прогрес по влизането си в алианса, в който членува и Турция.

Ердоган, избран отново предишния месец за нов петгодишен мандат, се стреми да поддържа мощни връзки както с Киев, по този начин и с Москва след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Турция, която е член на НАТО, не се причисли към своите западни съдружници в налагането на стопански наказания на Русия, само че също по този начин доставя оръжия на Украйна и прикани за ценене на нейния суверенитет.

По-рано тази седмица Ердоган съобщи, че Анкара играе " решаваща роля " в разрешаването на спора в Украйна " заради своята улегналост, правдивост и успокояващо отношение ".

В свое послание към нацията в понеделник Ердган уточни:

" Ако мирният развой в Истанбул можеше да бъде употребен, нямаше да има разрушенията и сълзите, които преживяхме до момента. Дипломатическите старания, които продължиха със съглашението за зърно и размяната на пандизчии, за жалост бяха блокирани и изтощени от поддръжници на войната. За това десетки хиляди бойци и цивилни заплатиха с живота си ".

В същата си тирада той акцентира, че Турция е единствената страна, която ангажира Русия и Украйна посредством разговор и " създава оферти за решение на проблемите ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР