Украинският президент Володимир Зеленски ще говори на днешното заседание на

...
Украинският президент Володимир Зеленски ще говори на днешното заседание на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди масовите убийства на цивилни в Буча

Украинският президент Володимир Зеленски ще приказва на днешното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Украйна, на което се чака да бъдат разисквани основно събитията в украинския град Буча.

Руските сили се пробват да скрият следите от своите военни закононарушения, съобщи Зеленски. Повече от месец не престават военните дейности на територията на Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски даде обещание ревниво да преследва отговорните за военните закононарушения в окупираните от Русия региони на страната.

„ Окупаторите несъмнено ще понесат отговорност за това. Вече вършим всичко, което можем, с цел да идентифицираме всички съветски военни, забъркани в тези закононарушения допустимо най-скоро. Всичко, с цел да ги накажем. Това ще бъде взаимна работа на нашата страна с Европейския съюз и интернационалните институции, в частност с Международния углавен съд. Всички закононарушения на окупаторите са документирани. Осигурена е нужната процесуална база за изправяне пред правораздаването на отговорните съветски военни за всяко осъществено закононарушение. “

Очаква се Зеленски да направи послание към делегатите на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което ще се организира по-късно през днешния ден. То се привиква по гледище на Англия, като съществена тематика ще бъдат данните за всеобщите убийства, осъществени от съветската войска в Украйна

Украинският президент твърди, че повече от триста души са били убити и измъчвани в Буча, покрай Киев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предизвести, че Москва ще реагира сурово на експулсирането на съветски дипломати от западните държавни управления.

Отговорът „ ще е съразмерен и унищожителен за двустранните връзки “, написа в Телеграм Медведев.

Вчера Германия разгласи, че гони 40 съветски дипломати в отговор на убийствата и готви още ограничения дружно със съдружниците си. По-късно Франция също заяви, че е решила да изгони огромен брой съветски дипломатически чиновници, като съгласно Агенция Франс Прес техният брой е 35.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко прикани жителите на украинската столица, които са я напуснали след началото на съветската инвазия, да не се завръщат по домовете си най-малко още седмица, защото опасността остава. Той не изключи и ракетен обстрел.

Руските военни елементи се приготвят за огромна офанзива в района на Луганск в източна Украйна, предизвести в Телеграм локалният губернатор Сергий Гайдай, като прикани за всеобща евакуация.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР