Украинският президент Володимир Зеленски се обръща към публиката на филмовите

...
Украинският президент Володимир Зеленски се обръща към публиката на филмовите
Коментари Харесай

Зеленски на наградите `Златен глобус`: Няма да има Трета световна война, това не е трилогия - Свят

Украинският президент Володимир Зеленски се обръща към публиката на филмовите награди " Златен глобус " с думите: " Трета международна война няма да има, това не е трилогия ".

Според Variety Зеленски е бил показан от артиста и режисьор Шон Пен. Холивудската звезда се среща със Зеленски през ноември предходната година в Киев, когато снима документален филм за Украйна.

" От ефирната храброст на младите иранци, които се надигат, до постоянно настойчивото женско придвижване в Афганистан. Ясно ни се припомня, че свободата да мечтаеш не е просто човешки разкош, а по-скоро човешка нужда, за която би трябвало да се борим и да се жертваме. Горд съм, че съставлявам индивида, който довечера е най-откровеният връх на копието, в случай че свободата да мечтаеш е такова копие ", съобщи Пен, представен от УНИАН.

Зеленски насочи обръщение към публиката във видеопослание, в което напомня първия " Златен глобус " през 1944 година

" Втората международна война към момента не беше завършила, само че обстановката се беше трансформирала и всички знаеха кой ще победи. Предстояха още борби и сълзи и тогава е основана премията " Златен глобус ", с цел да се отличат най-хубавите реализатори от 1943 година.. Сега е 2023 година, войната в Украйна към момента не е завършила, само че обстановката се трансформира ", сподели той.

Президентът акцентира, че към този момент е ясно кой ще завоюва войната. И означи се, че публиката го е приветствала, когато е оповестил прогнозата си за победа на Украйна.

" Предстоят ни още борби и сълзи, само че към този момент мога да кажа сигурно кой е най-хубавият през предходната година - това сте вие. Свободните хора в свободния свят. Тези, които се сплотиха към поддръжката за свободния украински народ в общата ни битка за независимост... Трета международна война няма да има, това не е трилогия. Украйна ще спре съветската експанзия на наша земя ", бе безапелационен Зеленски.

УНИАН припомня, че Зеленски е бил приет за най-влиятелният човек в Европа, а Путин -  за " губещият на годината ". Financial Times го разгласи за Мъж на годината, а списание Time дефинира президента и " украинският дух " за Човек на годината. В края на ноември Зеленски се обърна към водачите на Г-20, че към този момент е настъпил моментът, в който войната в Русия би трябвало да бъде прекъсната. " Няма да позволим на Русия да усилва силите си ", акцентира тогава той.

Междувременно Зеленски продължи да извършва държавните си отговорности и подписа декрет за лишаване на украинското поданство на Виктор Медведчук - проруски политик и братовчед на Владимир Путин. Заедно с него и още трима проруски депутати от Радата са лишени от поданство - бизнес сътрудникът на Медведчук Тарас Козак, предприемачът и някогашен притежател на украински медии Андрий Деркач и някогашният зам. общоприет прокурор на Украйна Ренат Кузмин, заяви Би Би Си.

Във вечерното си послание Зеленски изясни, че това решение е взето " въз основа на материали, готови от Службата за сигурност на Украйна и Държавната миграционна работа на Украйна, и в сходство с конституцията на нашата страна ".

Сега украинските управляващи възнамеряват да лишават мандатите на въпросните депутати.

" Ако народните представители изберат да служат не на народа на Украйна, а на убийците, които са пристигнали в Украйна, тогава нашите дейности ще бъдат съответни ", бе безапелационен Зеленски.

Медведчук, Козак и Кузмин съставляват във Върховната рада проруската партия " Опозиционна платформа - За живот " (OПЗЖ), а Деркач е самостоятелен народен представител. Всички те са упрекнати в държавна измяна. Четирима политици от дълго време са отвън Украйна.

В какво ги упреква Украйна

През 2021 година Съветът за национална сигурност и защита на Украйна (СНСО) наложи лични наказания на Медведчук, Козак и Деркач.

През май 2021 година Медведчук е упрекнат в държавна измяна и е подложен под домакински арест.

През април Медведчук, съгласно Киев, се е опитал да избяга от домакински арест и е бил арестуван от Службата за сигурност на Украйна.

Освен в държавна измяна братовчедът на Путин е упрекнат и в поощряване на тероризма и опит за кражба на национални запаси в Крим, който Украйна и светът считат за краткотрайно окупирана територия.

Друго обвиняване против Медведчук е присвояването от страна на компанията " Прикарпатзахидтранс " на сектор от държавния газопровод на стойност над 200 млн. гривни (около 5,4 млн. $ по днешния курс).

През септември предходната година Медведчук и 55 съветски военнослужещи бяха разменени за 215 украински пленници, в това число командири и бойци от полка " Азов " (признат в Русия за " терористична организация " ), които защитаваха завода " Азовстал " в Мариупол.

Бизнес сътрудникът на Медведчук - Тарас Козак, е упрекнат в държавна измяна от май 2021 година, когато е издадена заповед за ареста му. Срещу Козак са повдигнати и обвинявания в заграбване на държавни средства в Крим.

През юни 2022 година СБУ упреква Андрий Деркач в държавна измяна. Той е обвинен в основаването на мрежа от охранителни компании, които да улеснят завладяването на Украйна от съветските военни.

" По-специално Нардеп е получавал пари от Главното ръководство на съветския общоприет щаб за основаване на частни структури за сигурност, които врагът е възнамерявал да употребява за завземане на Украйна ", се споделя в изказване на СБУ. - На всеки няколко месеца ГРУ отделя по 3-4 млн. $ за осъществяване на проектите си. Както се вижда от материалите по следствието, забележителна част от тези средства са отишли в джобовете на Деркач.

През 2020 година Деркач разгласява аудиозапис, който разказва като диалог сред украинския президент Петро Порошенко и съветския водач Владимир Путин. Преди това той разгласява и диалозите сред Порошенко и тогавашния вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън. В записа мъже с гласове, сходни на тези на Путин и Порошенко, разискват бъдещите договаряния за Донбас, вероятностите за въвеждане на миротворци там и нуждата от разрешаване на спора.

Малко по-късно Министерството на финансите на Съединени американски щати постанова наказания против Деркач, наричайки го сътрудник на съветското държавно управление.

Според украинската прокуратура в интервала 2019-2022 година Деркач е получил минимум 567 000 $ от съветските разследващи служби и организации за сигурност. " Той е работил с тези пари, като е предприемал разнообразни дейности, изключително в обществената сфера, ориентирани към дискредитиране на имиджа на Украйна на интернационалната сцена, утежняване на дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Украйна, както и към усложняване на интеграцията на Украйна в Европейския съюз и НАТО ", съобщи Специалната антикорупционна прокуратура на Украйна.

През октомври 2022 година Държавното бюро за следствие на Украйна упреква Ренат Кузмин в държавна измяна. Той е обвинен в разпространяване на пропагандни материали във щета на Украйна, преди и след пълномащабното навлизане на Русия.

Политиците, лишени от украинско поданство, към момента не са коментирали указа на Зеленски.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР