Украинският президент Володимир Зеленски призова Международната агенция за атомна енергия

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова Международната агенция за атомна енергия
Коментари Харесай

Зеленски зове МААЕ и други организации да принудят руските военни да напуснат Запорожката АЕЦ

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Международната организация за атомна сила и други международни организации да принудят съветските военни да изоставен територията на Запорожката АЕЦ. Вашингтон настоя Русия да одобри въвеждането на демилитаризирана зона към стратегическия обект. 

Украинският президент съобщи, че светът за малко е избегнал радиационна злополука, откакто последният външен захранващ електропровод на Запорожка АЕЦ бе възобновен. По-рано линията бе прекратена поради пожар в региона на въглищна електроцентрала, а най-голямата АЕЦ в Европа бе изключена от енергийната система на Украйна. Володимир Зеленски разясни:

" Веднага заработиха дизеловите генератори, с цел да дадат сила на централата и да я поддържат след прекъсването. Светът би трябвало да разбере за опасността - в случай че те не се бяха присъединили и в случай че след спирането не сработи автоматиката и нашият личен състав, в този момент трябваше да преодоляваме следствията от нуклеарна повреда. Русия сложи Украйна и всички европейци в обстановка на крачка от сходна злополука ".

В обръщението си Зеленски дефинира ситуацията в южната част на Украйна като " филантропична злополука ", откакто доста хора там са останали без ток и вода.

Русия би трябвало да се съгласи на отделяне на демилитаризирана зона към Запорожката АЕЦ и да разреши на интернационалните длъжностни лица да преценяват сигурността на обекта, съобщи представителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Ситуацията в региона бе тематика на телефонен диалог сред президентите на Съединените щати и Украйна. 

По-рано от Държавния департамент на Съединени американски щати разясниха, че " електричеството, което Запорожката АЕЦ създава, принадлежи на Украйна и пренасочване на тока към окупирани територии е недопустимо ".

В Киев бяха преименувани 95 улици, носещи с съветски и руски имена. Кметът Виталий Кличко уточни, че новите наименования би трябвало да увековечат загатна за значими исторически събития за Украйна и известни персони, популяризирали страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР