Украинският президент Володимир Зеленски приветства “важните стъпки към бъдещото присъединяване

...
Украинският президент Володимир Зеленски приветства “важните стъпки към бъдещото присъединяване
Коментари Харесай

Зеленски приветства стъпките към членство на Украйна в НАТО, но критикува отказа за покана

Украинският президент Володимир Зеленски приветства “важните стъпки ” към бъдещото присъединение на Украйна към НАТО. В изказване по време на срещата на върха на страните от Алианса във Вилнюс той обаче изрази отчаяние, че страната му не е получила покана за бъдещо участие или съответен период за това.

“Резултатите от тази среща на върха са положителни, само че в случай че бяхме получили покана, те щяха да са съвършени ”, сподели Зеленски. “Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО. ”

Изявлението на на украинския президент идва след новината, че Украйна ще получи покана за участие в НАТО в бъдеще, само че без да бъде посочен период за това. Киев призоваваше за покана за участие в отбранителния съюз или най-малко за съответен период, в който ще бъде отправена такава покана.

Зеленски означи това в изказването си в сряда, само че все пак приветства признатите “важни стъпки ” към опростяването на процеса на присъединение на Украйна. Той сподели, че те доближават страната му до НАТО.

“Това е мощен сигнал към Русия, че Украйна е самостоятелна страна ”, сподели Зеленски, представен от Би Би Си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг , който направи взаимно изказване със Зеленски, сподели, че съдружниците от Алианса са удостоверили, че Украйна ще се причисли.

Той добави, че е взето решение да отпадне условието за така наречен План за деяние за участие за участие. Така пътят на Украйна към присъединение ще се състои единствено от една стъпка - отправяне на покана за участие към страната, когато всички страните членки са съгласни и когато изискванията са изпълнени.

“Украйна е по-близо до НАТО от когато и да било преди ”, сподели Столтенберг.

Той добави, че Украйна има право сама да взема решение какъв път да поеме и че Русия няма думата.

“Съюзниците от НАТО и Украйна ще решат по кое време тя да стане членка, Москва няма право на несъгласие ”, сподели още генералният секретар на НАТО.

Във вторник стана ясно, че страните от НАТО покана за участие в бъдеще, когато всички страни от Алианса са съгласни и когато страната извърши изискванията, без да се показва какви са те. Държавите обаче не одобриха съответен период, в който да бъде отправена поканата, за какъвто призоваваше Киев.

В обществените мрежи Зеленски тогава написа, че това е “безпрецедентно и неуместно ”.

Украйна не е желала да се причисли към Алианса преди края на войната. Страната сега е във война с Русия и хипотетичното ѝ присъединение преди края на войната може да значи директна интервенция на НАТО. Досега страните от Алианса неведнъж са изключвали тази опция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР