Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да
Коментари Харесай

Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че се пробва да унищожи Донбас, като изпразни тази територия от хора с непрекъснатите си военни удари.

Зеленски удостовери готовността си да се срещне с съветския президент Владимир Путин и в същото време предизвести за риск от спиране на договарянията.

Градовете в Донбас ще оцелеят единствено в случай че Украйна продължава да се държи, съобщи президентът Володимир Зеленски в следващото си видеообръщение.

" Ако съветските нашественици съумеят да осъществят желанията си даже отчасти, те разполагат с задоволително артилерия и авиация да трансфорат целия Донбас в отломки, както направиха с Мариупол ", добави Зеленски.

" Защитата на нашата земя, отбраната на хората, това е безусловно битка за живот.  За Лисичанск, Севернодонецк, Попасна, Краматорск, Славянск и всички други градове и обитаеми места в Донбас, които съветските военни желаят да трансфорат в руини. В тази война се взема решение безусловно всичко, единствено в случай че Украйна устои, те ще съществуват. "

Зеленски предизвести, че има огромен риск от спиране на договарянията с Русия. Като причина той уточни убийствата в Буча и други украински градове.

" Само директните договаряния и  директните договорености ще се извършват. Това е моето схващане за процеса. Но рисковете каквито и да е диалози да бъдат прекратени са доста огромни точно поради следствията, които руснаците оставят след себе си. "

Потвърди, че е подготвен да се срещне с съветския президент Владимир Путин и да продължи договарянията и " стратегически " по " тактически " въпроси, под които се схваща доставка на лекарства и вода за блокирани селища и сигурността на атомните електроцентрали.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко съобщи, че ситуацията в металургичния цех " Азовстал ", където са блокирани украински бойци и цивилни е плачевно и предизвести, че въпросът за спасяването на хората не е на дни, а на часове.

Словакия и Полша оповестиха, че са постигнали съглашение, което е стъпка към предаване на словашки изтребители МиГ-29 на Украйна. Варшава се е съгласила да охранява словашкото въздушно пространство със своите Ф-16, в случай че миговете към този момент не са разполагаем.

Според английското разузнаване съветското нахлуване в Донбас е спъвано от ожесточената украинска опозиция.

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси изрази вяра Конгресът допустимо най-скоро да утвърди помощта от 33 милиарда $ за Украйна.

По американски оценки на Русия изостава с графика на главната си атака в Източна Украйна.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана предвижда, че бойните дейности могат да се проточат с години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР