Украинският президент Володимир Зеленски няма да говори на тържествената сесия

...
Украинският президент Володимир Зеленски няма да говори на тържествената сесия
Коментари Харесай

Украинският президент няма да говори на тържествената сесия на НС

Украинският президент Володимир Зеленски няма да приказва на тържествената сесия за разкриване на 48-ото Народно заседание. Решението остава да бъде взето на първия Председателски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Решихме още на първия Председателски съвет да бъде взето решение за отправяне на покана към президента Зеленски да се изкаже пред българския парламент, съгласно неговата стратегия и програмата на Народно събрание, осведоми медиите Надежда Йорданова от " Демократична България " след привършване на днешните диалози, инициирани от ГЕРБ.

В четвъртък новоизбраните народни представители реализираха консенсус да не поканят на тържественото отриване посланика на Русия Елеонора Митрофанова и посланика на Беларус. Депутатите от Българска социалистическа партия не участваха в срещата в Народното събрание и насочиха покана за такава в понеделник, само че на по-важно съгласно тях тематика - цени, инфлация, приходи и бюджет. " Възход " също не участваха, а обявиха, че подготвителните срещи за разкриване на Народно събрание се политизират. От партията на Стефан Янев приканиха разискването на всички политически въпроси да бъде оставено за пленарната зала. " Възраждане " също не пристигнаха на инициираната от ГЕРБ среща, само че водачът на партията Костадин Костадинов дойде особено, с цел да приказва пред чакащите пред постройката медии. Той заяви, че групировката му разисква да отвърна и поканят Митрофанова в Народното събрание.

В последна сметка стана ясно, че ГЕРБ не са получили поддръжката на " Демократична България " и на " Продължаваме промяната " за поканата към Зеленски.

За страдание не беше реализирано решение да бъде поканен президентът Зеленски на първия ден на Народно събрание, постигнахме единогласие да бъде поканен на първия Председателски съвет, който ще зависи от всички партии по кое време ще бъде. Предпочитаме да е още на 19 октомври. Неслучайно ГЕРБ-СДС предложи поканата до Зеленски да бъде знакова на първия ден на Народното събрание, само че това не беше подкрепено от Политическа партия и Демократична България, съобщи Екатерина Захариева след срещата.

Ако бяхме поканили Зеленски на първото съвещание това щеше да покаже ангажираността на Народно събрание към сериозната политическа обстановка и войната. И към проблемите, които са се стоварили върху България като високите цени на горивата и инфлацията. Демократична България и Политическа партия нямаха съществени причини за какво да не поканим Зеленски на първото съвещание, сподели от своя страна Даниел Митов.

Той заяви, че ГЕРБ са отправили покана към Демократична България, когато се внася предлагането за военна помощ за Украйна, да го създадат взаимно. Митов сподели, че не са получили отговор. Ще забележим занапред какво ще стане, сподели още Митов.

Въпросите за бюджета и високите цени са цели, които би трябвало да бъдат обсъждани и решавани. В тази обстановка сме поради бюджета оставен от Асен Василев. Докарани сме до галопираща инфлация, която задушава бизнеса и жителите точно поради този бюджет на Василев, уточни още Митов. На зародишен стадий са диалозите за сформиране на държавно управление, добави още Митов.

Никола Минчев от " Продължаваме промяната " разяснява, че партията не взе участие и няма да взе участие в договаряния с екипа, препоръчан от Борисов – с Плевнелиев и с Паси.

Предполагам в духа на почитание, ще присъстваме на срещата на Българска социалистическа партия, добави Минчев.

Той взе отношение и по казаното по-рано от президента Радев, заявявайки: Въпросът за госпожа Митрофанова и наличието ѝ на първото съвещание е от интерес на достолепието на българската страна и не е непряк за обществото въпрос, изрично.

По съответни тематики с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, само че това не е база за коалиция, сподели още Минчев. Той бе безапелационен, че ПГ на " Продължаваме промяната " е единна. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР