Украинският президент Володимир Зеленски, който се стреми да запази страната

...
Украинският президент Володимир Зеленски, който се стреми да запази страната
Коментари Харесай

Зеленски се отправя към Давос, за да върне Украйна в светлината на прожекторите

Украинският президент Володимир Зеленски, който се стреми да резервира страната си, в миналото беше любим на международния хайлайф. Сега той се пробва да избегне опцията да бъде просто следващият непряк наблюдаващ на тяхното празненство, написа в собствен анализ Politico.

Войната сред Израел и " Хамас "  и президентската предизборна акция в Съединени американски щати лишават по-голямата част от вниманието в навечерието на годишния Световен стопански конгрес в Давос, в швейцарските планини. Войната на Русия в Украйна - до неотдавна рецесията, която движеше международните диалози - не притегля толкоз доста заглавия, а западната финансова и военна помощ за Киев е все по-несигурна, защото войната продължава към този момент трета година.

Форумът е една от последните благоприятни условия за Зеленски да потвърди, че Украйна заслужава непрекъсната поддръжка, защото битката ѝ за народна власт ще засегне целия свободен свят. Това е също по този начин късмет за украинците да показват на бизнес елита тук, че страната им би трябвало да бъде капиталова дестинация, защото тя се възвръща.

Преди форума, в неделя, украински публични лица се срещнаха с сътрудници от няколко страни сътрудници, с цел да разпространяват още веднъж личната си визия от 10 точки за мир. Киев споделя проекта с обществеността от доста месеци, а Москва го отхвърля.

Очаква се Зеленски също да произнесе тирада по време на форума. И евентуално ще се срещне с държавния секретар Антъни Блинкен, който ще участва на част от събитието.

" Той желае да държи Украйна в центъра на вниманието на всички ", сподели човек, осведомен с проектите на администрацията на Зеленски, на който бе предоставена анонимност, с цел да опише деликатните вътрешни мисли, написа Politico.

Пълномащабното навлизане на Русия в Украйна стартира през февруари 2022 година и до момента в който Украйна изтласква съветските кораби назад в Черно море, сухопътната акция се трансформира в патова обстановка, в която двете страни играят на артилерийски пинг-понг. Украинската атака през миналата година реализира относително дребни териториални придобивки. Москва също имаше стеснен триумф.

Междувременно американските и европейските съдружници на Киев от ден на ден се затрудняват да намерят задоволително оръжия, които да изпратят на украинските бойци. В Съединените щати, които са най-големият покровител на Киев, законодателите се карат за последния пакет от помощи за Украйна.

Вниманието на Съединени американски щати, а ненапълно и ресурсите им, са в допълнение натоварени от войната сред Израел и " Хамас ". Този спор води до конфликти в целия Близък изток, които биха могли да обиден международните енергийни доставки и комерсиалните пътища.

Въпреки че сигурността му е от първостепенно значение, Зеленски на няколко пъти напуща Украйна, с цел да отбрани страната си при намаляващо внимание, споделя Матиас Матис, анализатор в Съвета за интернационалните връзки.

" Той е задвижил това нещо, при което е толкоз всемогъщ, че в случай че внезапно не пристигна, все едно се е отказал, нали? " разяснява Матийс.

Тези дни в някои публични среди и мозъчни тръстове повече от всеки път се приказва за това дали е допустимо да се договаря за преустановяване на войната сред Москва и Киев.

Игнацио Касис, външният министър на Швейцария, който участва на срещата в неделя, съобщи пред кореспонденти в Давос, че не може да има мир без присъединяване на Русия в смислени договаряния, само че че Украйна и нейните сътрудници не би трябвало да седят и да чакат Москва да бъде подготвена.

" Понастоящем Русия не е склонна на никакви отстъпки ", сподели той и добави, че си коства да се притиснат двете страни на масата за договаряния по време на " патовата обстановка " в боевете.

Както се вижда от тяхното предложение от 10 точки, украинците не отхвърлят изцяло опцията за мирни договаряния. Но техните претенции - изключително възобновяване на цялостната територия на Украйна - евентуално са прекомерно максималистични за Русия. Кремъл наподобява не желае да се откаже от земите, които е придобил в Украйна след първичното завладяване на Крим и елементи от източната част на страната през 2014 година

Много анализатори също по този начин считат, че е малко евентуално съветският водач Владимир Путин да обмисли съществено сходни договаряния до президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

Възможно е Путин да залага на това, че републиканецът Доналд Тръмп още веднъж ще завоюва Белия дом; Тръмп е другарски надъхан към Путин и може да приключи поддръжката на Съединени американски щати за Киев.

Засега Украйна се пробва да притегли вниманието на всички места, където може. Нейни публични лица и деятели са възнамерявали редица събития в Швейцария през седмицата. Много от тях ще се проведат в по този начин наречената " Украинска къща в Давос ".

Очаква се измежду ораторите да бъдат Пени Прицкер, специфичен представител на Съединени американски щати за икономическото възобновяване на Украйна, някогашният американски сенатор Роб Портман (окръг Охайо) и украинският външен министър Дмитрий Кулеба.

Изпълнителният шеф на " Украинска къща в Давос " , Уляна Хромяк, призна, че няма да е елементарно да се притегли вниманието на един свят, изправен пред толкоз доста разнообразни провокации.

Един от методите, по които тя и нейните сътрудници уредници се надяват да предадат посланието си, е като споделят най-новите статистически данни за това, което е претърпяла Украйна, в това число над 100 000 хипотетични случая на съветски зверства.

Те също по този начин възнамеряват да наблегнат на бъдещите благоприятни условия за бизнес в Украйна, до момента в който тя се възвръща - тематика, която може да откри отклик измежду милионерите и милиардерите в Давос.

" Тези милионери от време на време вземат участие в политиката и могат да издигнат въпроса и да го обсъдят - и по някакъв метод да окажат въздействие върху държавните управления ", споделя Хромяк.

В последна сметка украинците нямат различен избор, с изключение на да продължат да показват своята позиция пред един все по-разсеян свят, сподели тя. " Знаем, че вниманието се е изместило от Украйна, само че в това време бойците умират. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР