Украинският президент Володимир Зеленски инспектира границите на Украйна с Беларус

...
Украинският президент Володимир Зеленски инспектира границите на Украйна с Беларус
Коментари Харесай

Зеленски посети границите с Беларус и Полша

Украинският президент Володимир Зеленски инспектира границите на Украйна с Беларус и Полша в сряда и благодари на граничните чиновници за отбраната на страната след нахлуването на Русия, предава Ройтерс.

Зеленски сподели след разискване на ограниченията за отбрана на границата на среща през януари, че Украйна би трябвало да " бъде подготвена " на границата с Беларус, макар че Киев не вижда " нищо мощно " там с изключение на изказвания.

Припомняме, че Беларус официално не взе участие във войната в Украйна със свои войски и оръжия, само че Лукашенко разреши страната му да се трансформира в плацдарм, от който съветските сили нахлуха в Северна Украйна към Киев и Чернигов през месец февруари предходната година. Също така на беларуски военни летища са основани съветски самолети, които вземат участие във войната в Украйна. В беларуски военни бази бе обявено, че се образоват съветски мобилизирани бойци, преди да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Съвсем неотдавна бе обявено, че на територията на Беларус ще бъдат ситуирани съветски тактически нуклеарни оръжия, а се заприказва и за разполагане на стратегически такива в бъдеще.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на образуването на районна формация войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за основаването на групата е взето по време на договарянията с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да възнамеряват взаимно навлизане през северната граница на Украйна.

В същото време, съгласно представители на украинските управляващи, те не разполагат с разследващи данни, които да демонстрират образуването на група войски, нужна за сходно навлизане.

В обособена обява в сряда Зеленски сподели, че е разискал сигурността и социално-икономическите въпроси с политически и военни водачи в региона на град Волин.

През последните седмици Зеленски пътува доста. Във вторник той се срещна с войски в източния град Авдеевка, където боевете също са яростни, до момента в който Украйна се готви за предстояща контраатака, с цел да се опита да си върне окупираната от Русия територия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР