Украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия (ЕК)

...
Украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

Зеленски и Фон дер Лайен обсъдиха алтернативни коридори за износ на украинско зърно

Украинският президент Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен са разискали в понеделник различни коридори за експорт на зърно от Украйна, заяви Ройтерс.

През юли от зърнената договорка с Украйна, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, която гарантираше безвреден експорт на украинско зърно през Черно море. След изтеглянето на Москва Украйна задейства механизъм, който назовава краткотраен филантропичен кулоар за експорт на зърно.

За телефонния диалог сред Зеленски и Фон дер Лайен оповестиха от пресцентъра на украинския президент. Разговорът се организира на фона на.

Украйна прикани министрите на страните членки да ѝ окажат подпомагане, с цел да може тя да възобнови " цялостния си потенциал " за експорт на зърно през Черно море.

" Ако Европейски Съюз и Украйна обединят старания, с цел да подсигуряват сигурността на този кулоар, той би могъл да действа в цялостен потенциал ", сподели на конференция украинският външен министър Дмитро Кулеба .

Според него участниците в срещата в Киев " много детайлно " са разискали зърнения въпрос. " Морски кулоар, по който да бъде изнасяно украинското зърно за света без присъединяване на Русия, е вероятен ", добави Кулеба.

Украйна е огромен международен производител на селскостопански артикули и с помощта на зърнената договорка за близо една година съумя да изнесе милиони тонове зърно през Черно море.

След като се отдръпна от договорката, Русия, която също е огромен производител на зърно, заплаши, че ще третира като военни цели корабите в Черно море, плаващи към черноморските пристанища на Украйна.

Канцеларията на Зеленски заяви, че той и Фон дер Лайен са се споразумели също по този начин за съхраняването на " градивния разговор " по полагането на старания за анулация на рестриктивните мерки за импорт на украинско зърно, въведени от някои европейски страни.

По-рано през годината Унгария, Полша, България, Румъния и Словакия не разрешиха вноса на украинско зърно на териториите си с аргумента, че то подбива цените и вреди на локалните производители.

През септември, като за вноса на слънчоглед.

Нито външният министър на Унгария, нито този на Полша участваха в Киев. Отношенията на Полша с Украйна, които нормално са положителни, сега са обтегнати в резултат на. Будапеща и Варшава изпратиха в Киев делегации на по-ниско равнище.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР