Украинският президент Володимир Зеленски говори днес в Съвета за сигурност

...
Украинският президент Володимир Зеленски говори днес в Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Зеленски в първа реч пред Съвета за сигурност на ООН: Украйна упражнява правото си на самоотбрана

Украинският президент Володимир Зеленски приказва през днешния ден в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изправяйки се лице в лице против представител на непрекъснатия член на съвета Русия, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Украйна упражнява правото си на самозащита ", сподели Зеленски. " Подпомагането на Украйна с оръжие в това начинание посредством налагане на наказания и оказване на изчерпателен напън върху агресора, както и посредством гласоподаване на съответните резолюции, би означавало да се помогне за отбраната на Устава на Организация на обединените нации. "

В устрема си да ускори тази поддръжка Зеленски приказва и по въпрос, който е значим за доста членове на Организация на обединените нации, изключително за разрастващите се страни от Глобалния юг - промяната на международната организация, по-специално разширението на Съвета за сигурност, отбелязва Ройтерс.

" Не би трябвало да чакаме експанзията да завърши. Трябва да действаме в този момент. Стремежът ни към мир би трябвало да бъде мотор на промяната ", съобщи Зеленски.

Докато съветската инвазия в Украйна буксува, украинският президент продължава дипломатическата си атака в Ню Йорк, където са събрани международните водачи, при забележителното неявяване на китайския президент Си Дзинпин и съветския Владимир Путин, отбелязва Франс прес.

Той беше един от първите, които се изрекоха на тази специфична, деликатно калибрирана среща, в която участваха повече от шестдесет оратори под председателството на Албания. За първи път от началото на съветската инвазия в страната му на 24 февруари 2022 година президентът Зеленски се обръща персонално към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - орган, който е неподвижен по този въпрос от разполагащата с право на несъгласие Русия.

Русия е представлявана на срещата от посланика си Василий Небензя, вместо от от външния си министър Сергей Лавров, който дойде в Ню Йорк нощес.

Освен Съединените щати, нито един различен непрекъснат член на Съвета за сигурност не е показан на най-високо равнище на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Някои дипломати считат тези отсъствия за неприятен знак за Организация на обединените нации.

Вчера Зеленски изнесе тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР