Украинският президент Владимир Зеленски определи нападението срещу родилна и детска

...
Украинският президент Владимир Зеленски определи нападението срещу родилна и детска
Коментари Харесай

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Украинският президент Владимир Зеленски дефинира нападението против родилна и детска болница като " военно закононарушение ".

Може да не наподобява по този начин, само че " даже войната има правила ", както се показва Международният комитет на Червения кръст. Те се съдържат в контракти, наречени Женевски конвенции и редица други интернационалните закони и съглашения.

Според тези съглашения цивилните не могат да бъдат атакувани съзнателно – нито инфраструктурата, която е жизненоважна за тяхното оцеляване. Някои оръжия са неразрешени заради безразборното или ужасяващо страдалчество, което предизвикват – като противопехотни мини и химически или биологични оръжия.

За болните и ранените би трябвало да се поставят грижи – в това число за ранените бойци, които имат права като военнопленници.

Други закони не разрешават изтезанията и геноцида – тенденциозен опит за заличаване на избрана група хора.

Сериозните закононарушения по време на война като ликвидиране, обезчестяване или всеобщо гонене на група са известни като " закононарушения против човечеството ".

Какви са обвиняванията за военни закононарушения в Украйна?

Украйна съобщи, че съветският въздушен удар по родилните и детските отделения в Мариупол е военно закононарушение. Загинаха трима души, в това число дете, а 17 души личен състав и пациенти бяха ранени.

Имаше и известия, че съветските войски са се насочили към бягащи украински цивилни.

Има възходящи доказателства, че касетъчни бомби - муниции, които се разделят на доста бомби - са блъснали цивилни региони на Харков. Нито Русия, нито Украйна са подписали международна възбрана за потреблението им, само че тези произшествия към момента могат да се смятат за военно закононарушение.

Министерството на защитата на Обединеното кралство споделя, че Русия е употребила термобарични експлозиви, които основават голям вакуум посредством изсмукване на О2. Тези опустошителни експлозиви не са неразрешени - само че тяхното съзнателно потребление покрай цивилни съвсем несъмнено би нарушило разпоредбите на войната.

Много специалисти настояват, че самата инвазия е закононарушение съгласно концепцията за нападателна война.

Всяка страна е длъжна да проверява обвинени военни закононарушения. Някои народи вършат това повече от други.

В Обединеното кралство висши служители на реда предложиха да спомагат за събирането на доказателства за евентуални закононарушения в Украйна.

След Втората международна война има поредност от еднократни съдилища - в това число арбитражен съд за военни закононарушения, осъществени след разпадането на Югославия.

Създаден е и орган за наказателно гонене на някои от отговорните за геноцида в Руанда, където хуту екстремисти изклаха 800 000 души за 100 дни през 1994 година

Теонесте Багосора умря, до момента в който излежаваше 35-годишна присъда за ролята си в геноцида в Руанда през 1994 година, написа dnes.bg. Днес Международният углавен съд (МНС) и Международният съд (МС) имат функции, които поддържат разпоредбите на войната.

Международният съд се произнася по разногласия сред страни, само че не може да преследва лица. Украйна стартира там дело против Русия за нашествието.

Ако Министерски съвет се произнесе против Русия, задачата за осъществяване на тази присъда ще бъде на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СБС).

Но Русия - един от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - може да наложи несъгласие на всяко предложение за санкциониране.

Главният прокурор на Международния наказателбен съд, английският юрист Карим Хан QC, споделя, че има рационална основа да се счита, че в Украйна са осъществени военни закононарушения - и той има позволение от 39 страни да проверява.

Разследващите ще прегледат минали и сегашни обвинявания - чак до 2013 година, преди анексирането на Крим от Русия от Украйна.

Ако има доказателства против обособени лица, прокурорът ще изиска от съдиите на МНС да издадат заповеди за арест, с цел да ги изправят пред съда, който ще се организира в Хага.

Тук стават явни практическите ограничавания на пълномощията на съда. Съдът няма лична полиция. Той разчита на страните да арестуват обвинени.

Но Русия не е член на съда - тя се отдръпна през 2016 година Президентът Путин няма да екстрадира обвинени.

Ако обвинен отиде в друга страна, той може да бъде задържан - само че това е доста огромно в случай че.

Може ли президентът Путин или други водачи да бъдат преследвани?

Много по-лесно е да обвиниш във военно закононарушение боецът, който го е направил, в сравнение с водачите, които са им наредили да стрелят.

Но МНС може също може да преследва закононарушението " водене на нападателна война ".

Това е закононарушение на безпричинно навлизане или спор, отвън оправданите военни дейности при самоотбрана.То поражда в Нюрнберг, откакто съдията, изпратен от Москва, убеждава съдружниците, че нацистките водачи би трябвало да бъдат изправени пред правораздаване за " закононарушения против мира ".

Ето какъв е казусът: професор Филип Сандс QC, специалист по интернационално право в University College London, споделя, че МНС не може да преследва водачите на Русия за това закононарушение, тъй като страната не е част от съда.

На доктрина Съветът за сигурност на Организация на обединените нации може да изиска от МНС да проверява това закононарушение. Но още веднъж Русия може да наложи несъгласие като един от петте непрекъснати членове на съвета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР