Украинският посланик в Израел Евхен Корничук бе извикан в министерството

...
Украинският посланик в Израел Евхен Корничук бе извикан в министерството
Коментари Харесай

Израел привика украинския посланик на разяснителен разговор след многократни критики срещу политиката на Нетаняху спрямо Русия

Украинският дипломат в Израел Евхен Корничук бе извикан в министерството на външните работи след " многократни изказвания против израелската политика ", заяви ДПА, като се базира на публично изказване.
В неделя посолството на Украйна в Тел Авив написа на страницата си във " Facebook ", че дясното религиозно държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху за жалост е избрало " пътя на тясното съдействие " с Русия и има мощни бизнес връзки с Москва.
" Всички съответни изказвания на израелския министър-председател постоянно са били ориентирани към оправдаване на цялостното безучастие на Израел по отношение на даването на отбранително помощ за Украйна през последната година и половина ", се споделя още в изказването.
В изявление за в. " Джерусалем пост " (Jerusalem Post) на 22 юни израелският министър председател изрази опасения, " че системите, които даваме на Украйна, може да бъдат употребявани против нас, тъй като може да попаднат в ирански ръце ". По думите му западни противотанкови оръжия към този момент се намират на границите на Израел.
Украинското посолство дефинира тези изказвания на Нетаняху като " изцяло измислени и спекулативни ".
Дипломатическото посланичество също по този начин означи, че висши израелски чиновници са посочили " очевидно неуважение към моралните граници ", като са участвали на скорошен банкет в съветското посолство, и " също така израелското министерство на външните работи мълчи за постоянните антисемитски изказвания на съветския президент Владимир Путин и неговите прислужници ".
Израел неколкократно е осъждал нападателната война на Русия в Украйна и е доставял филантропична помощ за Киев. Като цяло обаче той остава по-скоро настрана от спора и до момента отхвърля да доставя оръжия, отбелязва ДПА.
Москва има голямо въздействие върху обстановката в Сирия, където Израел желае да попречи на своя върл зложелател Иран и негови съюзнически милиции като Хизбула да разширят военното си въздействие в прилежащата на Израел страна. В Русия има и огромна еврейска диаспора.
Израелското външно министерство съобщи, че е плануван " обяснителен диалог " с Корничук на 3 юли (понеделник). Израел желае да продължи съдействието си с Киев и дейностите на украинския дипломат " не са потребни ", акцентира ведомството.
Източник: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР