Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви днес, че

...
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви днес, че
Коментари Харесай

Украинският външен министър ще предложи скъсване на дипломатическите отношения с Техеран

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба съобщи през днешния ден, че ще предложи на президента Володимир Зеленски публично да скъса дипломатическите връзки с Техеран на фона на поредицата от съветски офанзиви с дронове, които Киев твърди, че са създадени в Иран, предава

Русия през вчерашния ден изпрати по цели в Украйна десетки дронове камикадзе, които поразиха енергийна инфраструктура и предизвикаха гибелта на четирима души в столицата Киев.

Украйна твърди, че офанзивите са били осъществени с иранските дронове " Шахед-136 ", макар че Техеран отхвърля да е доставял дронове на Русия. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба сподели, че Киев е сигурен, че става въпрос за ирански дронове и е подготвен да показа " един куп доказателства " с европейски сили, които се съмняват в това. " Техеран носи цялата отговорност за разрушаването на връзките с Украйна ", съобщи Кулеба на конференция. " Ще внеса при президента на Украйна предложение за преустановяване на дипломатическите връзки с Иран ", добави той.

Кулеба също по този начин сподели, че Киев ще изпрати публична нота до Израел, в която ще изиска незабавна помощ за доставяне с оръжия за противовъздушна защита и подпомагане в бранша. Засега няма отговор от страна на Израел на мненията на украинския външен министър.

По-рано през днешния ден израелският министър на правораздаването Гидеон Саар съобщи в изявление по националното радио: " В нашата поддръжка за Украйна не се включват оръжейни системи и оръжия и тази позиция остава без смяна ". Въпреки че Израел осъди съветската инвазия в Украйна и даде филантропична помощ на Киев, той към този момент отхвърля да даде военна поддръжка, казвайки, че това може да навреди на съдействието му в с Москва в прилежаща Сирия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР