Украинският инфраструктурен министър Олександър Кубраков предупреди, че ще трябва да

...
Украинският инфраструктурен министър Олександър Кубраков предупреди, че ще трябва да
Коментари Харесай

Украйна: Ще са нужни месеци износът на зърно да достигне нивата отпреди войната

Украинският инфраструктурен министър Олександър Кубраков предизвести, че ще би трябвало да минат месеци, преди износът на зърно от Одеса и прилежащите пристанища да доближи до равнищата си от преди войната, макар отслабването на съветската обсада в Черно море. В изявление след отплаването на Razoni, първия транспортен съд в границите на съглашението сред Русия и Украйна, подписано предишния месец, Кубраков съобщи, че чака не повече от пет кораба да тръгнат от пристанищата на Одеса, Черноморск и Пивдений през идващите две седмици, оповестява Financial Times.

Според корабния брокер Braemer предишния август от Украйна са отплавали 194 кораба, пренасящи зърно, като тези три пристанища са обработвали към 60% от целия украински експорт на суровината.

В момента най-малко 16 кораба са блокирани в украинските пристанища, до момента в който се откри дали е допустимо безвредното прекосяване през морските мини, сложени от двете страни в спора, както и от опасността от съветски ракети. Москва се ангажира да не нападна кораби, пренасящи хранителни артикули, в случай че може да извърши взаимни инспекции, с цел да се увери, че връщащите се плавателни съдове не придвижват оръжия.
Реклама
" Първите две седмици ще бъдат пилотен режим, когато ще имаме един, два, три кораба да отплават, а по-късно ще приемем първите един, два, три кораба, които ще влязат в пристанищата ", сподели Кубраков. Той се надява, че след един месец, в случай че всичко върви по проект, пазарът ще види, че този механизъм работи и процесът ще се опрости.

Търговската група на притежателите на товарни кораби Intercargo съобщи, че секторът се нуждае от по-голяма сигурност, че комерсиалните кораби няма да бъдат обстрелвани. Освен това те не биха желали да изпращат корабите си в пристанищата, в случай че обстановката остане нестабилна.
Спад в цените на земеделските артикули
Според Braemar за превозването на 20-25 млн. тона зърно, което е блокирано в Украйна, ще са нужни минимум 371 доставки на приблизително огромни кораби, които могат да транспортират 40-69 хиляди тона или съвсем два пъти повече от по-малките кораби като записаният в Сиера Леона Razoni, който напусна пристанището на Одеса в понеделник.

Цените на пшеницата, царевицата и олиото се покачиха доста при започване на военните дейности в Украйна, само че вероятността за обновяване на черноморския експорт, както и опасенията от криза и рекордната годишна продукция в Русия, в последно време доведоха до намаление на цените на селскостопанските артикули.
Реклама Свързани публикации Разблокирането на украинското зърно: Сделка с доста незнайни 29 юли 2022, 06:23 Износът на зърно от Украйна се чака да стартира до дни макар съветските провокации 26 юли 2022, 17:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР