Украинските войски, изглежда, са близо до нов локален успех в

...
Украинските войски, изглежда, са близо до нов локален успех в
Коментари Харесай

ВСУ са на път да постигнат голям тактически успех в Запорожкото направление

" Украинските войски, наподобява, са покрай нов местен триумф в село Роботине в Запорожка област, чиято деокупация би трябвало да отвори пътя към Токмак и Мелитопол. Селото е с огромно тактическо значение ", показва РБК-Украйна в просторен материал.

Арена на огромната борба за юг

Роботине стана сцена на най-голямата борба на лятната контраофанзивна акция. Това село с предвоенно население от по-малко от 500 души принадлежи към градската общественост Токмак на Пологовския регион на Запорожка област.

Намира се на 80 километра югоизточно от Запорожие, на 20 километра от административния център на Токмок и на 30 километра от регионалния център в  Пологи. 

Роботине е под съветска надзор от март 2022 г. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) щурмуват това направление от юни 2023 г. Според някои данни елементи на ВСУ може да са влезнали в селото още през първите дни на август.

Според услугата DeepState повече от 40 квадратни километра територия са  под ураински надзор в направление Роботине, за по-малко от два месеца. " В момента украинските войски се пробват да забият чеп в защитата на врага сред него и село Върбове ", оповестява РБК–Украйна.

Според някои данни съветската защита там е избутана на съвсем 7 километра. Битките не престават, само че като се има поради всичко, Украйна е покрай нов местен триумф, заключава украинската медия.

" Нашите войски не престават настъпателните дейности в мелитополското направление в региона на селището Роботине. Там не престават дейностите по заличаване на съперника. Там също има нахлуване на стотици метри “, е декларирал Сергей Кузмин, заместник-командващ оперативно-стратегическото командване на групата войски " Таврия ".

Според Генералния щаб на ВСУ съветските сили в този момент се пробват да си върнат изгубените позиции, по-специално посредством нанасяне на въздушни удари. Според формалните сводки всички опити са осуетени, а ВСУ нанасят мъчителни загуби на съветските военни. Миналата седмица хеликоптер Ка-52 " Алигатор " е свален от портативен зенитно-ракетен комплекс.

Официално детайлностите за протичащото се в Роботин не се разкриват. Заместник-министърът на защитата Анна Маляр се е лимитирала до коментар за " планувана бойна работа “ и триумф югоизточно от Роботине и южно от Малая Токмачка.

Анализаторите на DeepState означават прогрес на ВСУ по източния фланг. Те считат, че боевете към този момент се водят в самото населено място, руснаците, заради загуба на самодейността, се пробват да изградят защита в южната част на селото и може също да се отдръпват от него в близко бъдеще.

Трябва да се означи, че фрагменти на украински бойци на входа на селото се популяризират в интернет от миналата седмица.

Експерти от Американския институт за проучване на войната (ISW), базирайки се на геолокационни данни, са декларирали, че украинските войски са се окопали в северната част на Роботине, макар изказванията на съветската страна за противоположното. 

Един от Telegram каналите WarGonzo твърди за офанзивите на въоръжените сили на Украйна с поддръжката на артилерия сред селата Роботине и Вербове. И отбелязва, че украинските войски отчасти са окупирали предните линии на защитата на Русия. Говори се също, че разширението на линията на нахлуване се трансформира в проблем за съветските сили, само че към този момент се твърди, че то е " некритично ".

Военно-политическият специалист от групата " Информационна опозиция " Александър Коваленко е отбелязвал, че боевете в северните местоположения на Роботине се водят от дълго време, а от края на предходната седмица централната част се е преместила в сивата зона.

" Мисля, че в близко бъдеще ще получим повече публична информация. Основното е, че по един или различен метод селото ще бъде освободено. И когато това се случи, би трябвало да се разбере, че общият график на тази част от фронта ще се промени, защото Роботине е главното затруднение по пътя към втората линия на защитата на руснаците “, е декларирал той в коментар за РБК-Украйна.

Той също по този начин е подчертал, че с изключение на обстоятелството, че ВСУ са съумели да забият чеп в региона сред Роботине и Вербов, предходната седмица те са почнали да нападат по-интензивно по десния фланг сред Роботине и село Копани.

Флангова интервенция след бойно разузнаване

Украинската медия напомня, че офанзивата против Роботине през юни 2023 година стартира с противен епизод. При една от първите офанзиви няколко единици западна военна техника са изгубени на подстъпите към селото.

Както са отбелязали анализаторите на DeepState, на 7 юни Русия е съумяла да открие колоната на ранен стадий и да я унищожи с артилерийски удари. Руската страна разгласява фрагменти, потвърждаващи унищожаването на няколко танка Leopard 2 и бронирани машини Bradley.

Пътят за Токмак през втората линия на защитата на Руската федерация

Военният специалист Владислав Селезньов е коментирал смисъла на селището Роботине. Според него това е един от основните укрепени региони на Русия в сектора сред следения Орихов и Токмак. Който съветските сии са трансформирали в цитадела по пътя към различен значим възел – Мелитопол.

" Има по този начин наречения триъгълник, чиято задача е да затвори подстъпите и сухопътния кулоар към Крим. Това е триъгълник сред градовете Василовка, Токмак и Мелитопол. И когато украинската войска пробие към Токмак, цялата отбранителна мрежа на руснаците може да бъде съществено нарушена. Но е явно, че това надали ще бъде бърз развой, защото врагът укрепва отбраната си ", е подчертал той.

Миналата седмица CBS News съобщи за напредъка в офанзивата против Токмак. Според неназован американски чиновник въоръжените сили на Украйна са преодолели минно поле северно от града и са почнали нахлуване на първата линия на защитата. CBS не показва какъв брой надалеч от Токмак е тази линия, само че евентуално става дума за Роботине.

Бързото нахлуване в региона е възпрепятствано от три отбранителни линии. Първият се състои от минни полета с дълбочина няколко километра, вторият е съсредоточена артилерия, техника и персонален състав, а третият - тилови позиции за струпване на запаси.

Но с цел да стигнете до Токмак, би трябвало да минете през Новопрокопивка, Илченкове, Сладка Балка и Червонохирка.

Анализаторите на ISW смятат, че пробивът в региона на Роботине ще разреши настъпателни интервенции отвън най-минираната зона, което теоретично може да форсира настъплението на въоръжените сили. Включително и заради обстоятелството, че зад селото стартират височините към самия Токмак.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР