Украинските сили водят улични сражения с руските части в руините

...
Украинските сили водят улични сражения с руските части в руините
Коментари Харесай

Киев няма да се примири с патова ситуация на бойното поле, заяви Зеленски

Украинските сили водят улични сражения с съветските елементи в руините на Северодонецк, като се пробват да запазят отвоюваните позиции при изненадващата си контраатака през почивните дни.

Москва твърди, че са завладяни изцяло жилищните региони на града. Руската страна разгласи украинските пристанища Бердянск и Мариупол за разминирани и подготвени да възобновят износа на пшеница.

Киев няма да се помири с патова обстановка на бойното поле с Русия и има за цел да си върне цялата окупирана територия, съобщи президентът Зеленски.

Украинската защита прави всичко допустимо за удържане на позициите си в Северодонецк, където Русия изпраща подкрепления, разгласи кметът на града. Губернаторът на Донецк заяви за съветски опити за нахлуване към Словянск и Краматорск - последните два огромни града под украински надзор в Донецкия район.

Украинският президент Зеленски съобщи, че страната му към този момент е изгубила прекалено много хора с цел да отстъпи територия.

" Руската войска се пробва да употребява подкрепления в Донбас, само че 103-ти ден украински Донбас се държи. Твърдо се държи. Правим всичко допустимо и за защитата на Запорожие и Миколаев. Благодарен съм на всеки, който пази нашата страна ", сподели Зеленски.

От началото на войната са се предали близо 6500 украински военни, 126 от тях през последните пет дни, заяви съветският министър на защитата Сергей Шойгу. Руската страна разгласи, че е завладяна забележителна част от Донецката и Луганска национални републики, включително градовете Красни Лиман, Святогорск и 15 други обитаеми места.

" Напълно освободени са и жилищните региони на град Северодонецк. Продължава установяването на надзор над промишлената зона и околните обитаеми места ", съобщи Шойгу.

Той уточни още, че украинските пристанища Бердянск и Мариупол към този момент могат да одобряват товари.

Възстановени са 1 200 километра железопътни линии за възобновяване на трафика сред Русия, Донбас, Украйна и Крим. Организация на обединените нации работи с Киев и Москва по възобновяване на зърнения експорт от украински пристанища. Планът планува турски конвой през Черно море. Кремъл упорства Украйна да разминира подстъпите към пристанищата си, а излизащите украинските кораби да бъдат инспектирани от съветски военни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР