Украинските сили са възвърнали контрола върху няколко крайбрежни сондажни платформи

...
Украинските сили са възвърнали контрола върху няколко крайбрежни сондажни платформи
Коментари Харесай

Украйна си върна контрола върху сондажни платформи в близост до Крим

Украинските сили са възвърнали контрола върху няколко крайбрежни сондажни платформи наоколо до анексирания през 2014 година Кримски полуостров, заяви украинското военно разузнаване (ГУР) през днешния ден, съобщи Ройтерс.

То отбелязва в приложението " Телеграм ", че военните сили на Киев са провели " неповторима интервенция " за възвръщането на притежанието на сондажните платформи, известни като " Бойко тауърс " (прозвището е по името на някогашния министър на енергетиката на Украйна Юрий Бойко - бел. ред.).

Украинското военно разузнаване добавя, че въпросните сондажни платформи са били окупирани от Русия през 2015 година и са употребявани за военни цели от Москва от началото на пълномащабното настъпление в Украйна през февруари предходната година.

Русия не е коментирала информацията. Ройтерс прави ангажимента, че не е ревизирал информацията посредством самостоятелен източник.

" За Украйна възвръщането на контрола върху " Бойко тауърс " е от стратегическа значимост и в следствие от това Русия загуби опцията да употребява платформите за военни цели ", обявиха от ГУР във видео в Telegram.

" Русия бе лишена от опцията за цялостен надзор върху водите на Черно море и това доближава Украйна до възвръщането на Крим ", се прибавя в изказването.

Украинското военно разузнаване означи, че по време на интервенцията е имало конфликт сред украинските специфични сили, които са били в лодки, и съветски аероплан изтребител, който е бил развален и е бил заставен да се отдръпна.

Освен това от ГУР се се сдобили с " скъпи титли " като муниции за хеликоптери и радарна система , която може да наблюдава придвижването на корабите в Черно море. Преди Русия да анексира Кримския полуостров, Украйна добиваше забележителен дял от своя природен газ от шелфа (подводната земна маса - бел. ред.) на Черно море, като осигуряваше газ освен за Крим, само че и за континенталната си територия.
 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР